Societat

Brussel·les insta Espanya a “analitzar” la caiguda en percepció d’independència judicial

L’eurocomissaria de Justícia diu que voldria saber per què ha empitjorat la imatge del sistema judicial a l’Estat però evita parlar del judici de l’1-O

Brussel·les ha instat Espanya a “analitzar” la caiguda en percepció d’independència judicial. Després que l’estat espanyol hagi passat a ser el quart estat de la Unió Europea on es percep menys independència judicial l’eurocomissària de justícia, Vera Jourová, ha afirmat que les autoritats espanyoles “haurien d’analitzar” aquest canvi i “obtenir una explicació”. Preguntada pel motiu de l’empitjorament dels resultats espanyols i per si té alguna relació amb el judici de l’1-O, l’eurocomissària de justícia, Vera Jourová, ha assegurat que no sap la raó d’aquest descens en la percepció d’independència judicial a Espanya. “M’agradaria saber-ho jo mateixa”, ha respost.

Per això, Jourová s’ha negat a fer “una avaluació específica” sobre el cas espanyol.

L’Estat ha caigut dues posicions en l’índex sobre percepció d’independència de la justícia a la UE respecte a l’any anterior, quan ocupava el 6è lloc per la cua en aquest indicador, i ha passat a estar per darrere d’Itàlia i Eslovènia.

Espanya és el quart estat de la Unió Europea on es percep menys independència judicial, només per davant de Bulgària, Eslovàquia i Hongria, segons el darrer l’informe de la Comissió Europea sobre els sistemes judicials europeus. Així, l’Estat ha caigut dues posicions respecte a l’any anterior, quan ocupava el 6è lloc per la cua en aquest indicador, i ha passat a estar per darrere d’Itàlia i Eslovènia. D’altra banda, Espanya també ha caigut en l’indicador sobre la presència de dones al Tribunal Suprem i aquest 2018 ha passat a ser el segon estat de la UE amb menys jutgesses en aquesta alta instància judicial, només per davant de Malta que no en té cap.

Només un 15% dels jutges del Suprem espanyol són dones, mentre que a països com a Letònia, Romania, Bulgària representen més del 70%.

Independència judicial

Un 55% dels enquestats a l’Estat creuen que la independència dels tribunals espanyols és “dolenta” o “molt dolenta” i més del 40% considera que la causa és “la interferència o pressió del govern o dels polítics” als jutges. En països com Dinamarca, Finlàndia o Àustria entre el 80% i el 90% de la població percep que la independència de la justícia és “molt o bastant bona”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona