Societat

Les dones manaies ja desfilen a Girona

Cinc noies van prendre part ahir en l’entrega del penó

L’acte va estar marcat també per la commemoració del 75è aniversari de les vestes

Una noia va sortir com a timbalera, una a cavall i tres a peu amb llança
El penoner d’honor va ser un dels impulsors de la secció de vestes

Les dones van ser les protagonistes ahir dels actes de Setmana Santa de Girona. Cinc noies van desfilar per primer cop amb els Manaies de Girona en la tradicional entrega del penó, que va estar marcada també per la celebració del 75è aniversari de les vestes, una secció que la confraria de Jesús Crucificat va decidir muntar el 1943 justament perquè les dones de la confraria poguessin participar en la processó, segons va explicar el president, Narcís Reixach, en la presentació dels actes de commemoració. Tres quarts de segle després ha desaparegut aquesta “separació classista” i la desfilada de les primeres dones vestides d’armat va coincidir ahir amb l’acte central de l’homenatge a la secció de Vestes pels seus 75 anys. De fet, de les cinc noies que van desfilar ahir com a manaies –Mariona Grau com a timbalera en la banda de música, Alexandra Barriuso a cavalleria, i Melissa Terrón, Júlia Bayé i Anna González com a manaies tradicionals (les que van picant amb la llança)– la majoria havien desfilat ja altres anys com a vestes.

La confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona va modificar el 15 de febrer els seus estatuts que fins ara preveien que els manaies només fossin homes. Des de llavors un total de setze dones s’havien apuntat a la llista de suplents, tot i que només onze es van presentar dilluns als assajos. Finalment, l’absència de titulars i suplents, i els punts de mèrits van fer que cinc d’elles prenguessin part ahir en l’entrega del penó i puguin participar demà en la processó. Reixach va fer ahir una valoració molt positiva que ja “es trenqui el gel” amb presència femenina aquest any i va insistir que preveuen el principal augment de cara als propers anys, confiant en “l’efecte crida”. Reixach va recordar que a principi dels anys noranta no hi havia dones en la cavalcada de Reis de Girona –que organitzen els Manaies– i “ara el 62% dels integrants són noies”.

Penó i vestes

La desfilada dels manaies per fer el lliurament del penó va iniciar-se, com és tradició a Sant Lluc, a dos quarts de vuit del vespre, i va transcórrer pels carrers més cèntrics de la ciutat, enmig d’una multitud de públic. El punt més concorregut va ser, un any més, la plaça del Vi, on els manaies realitzen la tradicional figura de l’estrella. Ahir, a més, van fer-hi un passadís a 75 nens i nenes vestits de vestes, que, acompanyats de les vestes adultes de la confraria, participaven en l’acte amb motiu de la commemoració dels 75 anys de la secció.

Els 120 membres de la comitiva dels manaies van anar aquest any fins al número 27 del carrer Nou, on viu Francesc Pèlach i Buson, nebot del penoner d’honor pòstum escollit, monsenyor Enric Pèlach i Feliu. En l’acte a casa seva –on hi van ser presents autoritats com ara l’alcaldessa i el bisbe, a qui es van oferir bunyols, croissants, xocolata, moscatell i garnatxa–, Francesc Pèlach va rebre el penó de mans del penoner de l’any passat, Carles Falcó, i després va fer la tradicional penjada del penó al balcó. L’ha de custodiar fins demà, poc abans de la processó del Sant Enterrament. L’elecció del penoner d’aquest any també està relacionat amb els 75 anys de les vestes, ja que Enric Pèlach, com a primer consiliari de la confraria, va ser un dels principals impulsors de la secció. És un dels motius de la tria, a més de la tasca humanitària que va fer com a bisbe a Abancay, a la zona andina del Perú.

Després d’entregar el penó, els manaies van desfilar de retorn fins a les escales de la catedral, on es va fer l’acte central de commemoració del 75è aniversari de les vestes. La banda del maniple i l’orquestra Costa Brava van interpretar les marxes de la confraria i van estrenar oficialment l’himne de les vestes, una peça composta pel director de l’orquestra Costa Brava i que, de fet, ja havia sonat dos cops durant la processó de l’any passat, però que ahir es va sentir per primer cop en versió orquestral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona