Societat

El “tresor” de Notre-Dame s’ha salvat gràcies al treball dels bombers

El ministre francès de Cultura enumera alguns dels objectes apreciats que van poder ser extretes de la catedral, com la túnica de lli del rei Sant Lluís el segle XIII

Assegura que l’orgue principal dels tres que hi ha s’ha salvat però s’haurà de restaurar

Dos terços del sostre de la catedral de París s’han cremat amb l’incendi, segons ha explicat aquest dimarts el ministre francès de Cultura, Franck Riester, que ha fet un recompte ràpid a l’emissora France Info sobre els “tresors” que s’han pogut salvar. Riester ha assenyalat que “el tresor de Notre-Dame de París s’ha salvat gràcies al treball dels bombers” i que es troba resguard a l’Ajuntament de la ciutat.

Dins d’aquest “tresor”, hi ha la peça més coneguda, que és la túnica de lli del rei Sant Lluís, del segle XIII.

El principal rosetó a la cara nord “s’ha pogut preservar”, segons el titular de Cultura, però s’ha mostrat més caut sobre els altres dos, a l’espera de que es pugui verificar el seu estat.

Ha reconegut que els vitralls han patit danys i no ha volgut avançar la seva opinió sobre els grans quadres, que per la seva dimensió no van poder ser evacuats.

Han quedat en peu les dos torres i la façana íntegrament i, segons els primers elements, el principal orgue -n’hi havia tres- s’ha salvat encara que caldrà restaurar-lo.

El ministre ha posat l’accident en què hi ha una “gran inquietud” per l’impacte que hagi pogut causar, sobretot, en les bigues de fusta, l’aigua utilitzada per l’extinció del foc.

El titular de Cultura ha remarcat que la prioritat ara és assegurar-se que no hi ha focus de foc que es reactivin. “Fa falta encara unes hores per conèixer els danys en l’estructura”, ha dit Riester.

També ha explicat que en principi “l’incendi no és criminal, i sembla que el foc va començar del lloc on estan els andamis” que s’havien aixecat per restaurat l’agulla central, que es va esfondrar aquest dilluns al vespre.

Riester ha insistit en què l’estat assumirà la seva responsabilitat en la reconstrucció que ja des de dilluns per la nit va anunciar el president francès, Emmanuel Macron, i en paral·lel ha confirmat que es posarà en marxa “una subscripció nacional” perquè els particulars puguin aportar fons.

L’alcadessa de París, Anne Hidalgo, ha proposat aquest dimarts la celebració d’una “conferència internacional de donants” en la que participarien experts i que serviria per recaudar fons.

La presidenta de la regió, Valérie Pécresse, ha indicat que la seva institució aportarà 10 milions d’euros.

Des d’aquest mateix dilluns han començat a sortir algunes donacions de grans multimilionaris francesos, com la família Arnault (propietària de LVMH), que ha promès que posarà 200 mililons d’euros, i els Pinault (accionistes d’un altre gran grup de luxe, Kering), que aportarà 100 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró