Societat

SOS Racisme alerta de l’increment de casos racistes entre veïns

Les denúncies entre particulars es dupliquen i l’ONG alerta que calen més polítiques de cohesió

S’estan “normalitzant” discursos polítics que fan créixer els casos per discriminació

Baixen els abusos dels cossos policials

SOS Racisme alerta d’un racisme social latent que es manifesta “més que mai” en conflictes veïnals. Ho va manifestar ahir la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas, en la presentació de l’informe anual que analitza els casos que els arriben a l’entitat. Unes xifres que no paren de créixer, amb 354 persones ateses, un 66% més que el 2017, i amb la identificació de 151 nous casos de racisme. Un 36% de les denúncies venen motivades per agressions i discriminacions entre particulars, una tipologia que s’ha duplicat i que per primer cop supera de lluny les agressions i abusos dels cossos policials, que concentraven moltes de les denúncies.

Segons la responsable de l’entitat, es fa evident la falta de polítiques de cohesió als barris, on les tensions socials es “magnifiquen” i els discursos polítics de determinats partits estan impactant en el dia a dia. “S’estan normalitzant discursos amb valors antidemocràtics, classistes i masclistes que es tradueixen després en accions racistes”, afirmava Cuevas. El context sociopolític arreu i l’arribada a les institucions de partits com ara Vox “no hi ajuda”, assenyalava la directora de l’ONG.

Una dada preocupant que recull l’informe és el racisme “invisible” que no s’acaba denunciant. Segons les xifres del 2018, un 52% dels casos no van tirar endavant. “Això no vol dir que les situacions racistes no s’hagin produït”, indiquen des de l’entitat, que un any més assenyala les situacions de discriminació en què es veuen implicats cossos policials. “És complicat portar un cas penal contra la policia perquè hi ha por i opacitat, amb denúncies falses i acusacions encreuades”, denuncien.

L’informe, que l’ONG publica des de fa deu anys a Catalunya, adverteix que sovint “no hi ha reconeixement social ni penal de les situacions de racisme com a vulneracions de drets”, de tal manera que encara el més habitual és que moltes víctimes tinguin por o pensin que denunciar és inútil. Només 72 casos es van arribar a denunciar el 2018. Segons Karlos Castilla, membre de la comissió de SOS Racisme i doctor en drets humans, la justícia no està adaptada ni sensibilitzada per atendre casos de racisme. “Continua sent una justícia blanca i heteropatriarcal que s’ocupa de grans casos que tenen repercussió mediàtica”, destacava.

La portaveu de SOS Racisme va aprofitar la presentació coincidint amb el Dia Internacional per l’Erradicació Racial per reclamar una major protecció per als joves menors estrangers que arriben sols a Catalunya. Va alertar de la desprotecció davant dels atacs de “racisme social” i la falta de perspectives i polítiques a llarg termini.

LA XIFRA

52
per cent de les situacions no s’acaben denunciant. És a dir, dels 151 casos de racisme, 79 no avancen.

Sensibilització i més denúncies als locals nocturns

La campanya de sensibilització #Elracismesurtdefesta, que SOS Racisme va iniciar l’any passat, ha donat els seus fruits. Segons recull l’entitat, els últims quatre anys els casos de discriminació en serveis privats ha passat de ser un 4% a un 15%. No només això, sinó que un 72% de les situacions s’acaben denunciant. Cheikh Drame, membre de SOS Racisme i activista antiracista, assegurava que els joves estan més ben informats per reaccionar davant situacions racistes que es donen en el dret d’admissió en locals nocturns. “Ara no marxem resignats com fèiem abans i demanem els fulls de reclamacions o truquem als Mossos”, explicava. Tot i això, el jove activista lamentava que des de les administracions no s’estigui complint l’obligació de sancionar els que discriminen per motius de raça. “No estem del tot satisfets.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iniciativa pionera de gestió de boscos per tal d’adaptar-los al canvi climàtic

la vall de bianya
PATRIMONI

El festival de recreació històrica Tàrraco Viva es dedicarà enguany al Mediterrani

Tarragona

Roses i Castelló celebren les dessalinitzadores

roses / castelló d’empúries
economia

L’Agència Tributària de Catalunya destapa 286 milions de frau fiscal

barcelona
societat

Avancen dos setmanes la precampanya contra incendis a Collserola

BARCELONA
sequera

El govern recorre a les dessalinitzadores flotants i descarta portar aigua amb vaixell

barcelona

Desallotgen els habitants d’una barraca a l’avinguda Massana

RUBÍ

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA