Societat

Societat

L’onada verda s’expandeix

Milers de joves es mobilitzaran avui a Barcelona i altres ciutats catalanes per reclamar que es lluiti contra el canvi climàtic

Els actes formen part d’un moviment internacional inspirat en l’activista sueca Greta Thunberg

Si no actuem ara i fem despertar els polítics i aconseguim que imposin lleis mediambientals que promoguin una disrupció ecològica, d’aquí a uns anys serà massa tard i nosaltres, els joves, rebrem tots els impactes generats”, reflexiona Eduard Pere, estudiant de segon de batxillerat, tarragoní de 17 anys, que avui farà vaga. Gemma Barricarte fa arquitectura a la UPC, té 25 anys i també es mobilitzarà. “Depenent del que fem ara, els joves viurem un futur o un altre, però és que ja estem veient els efectes de la degradació del planeta, hi ha refugiats climàtics, hi ha associacions de malalts per contaminació... El que passa és que està silenciat”. Deixar de silenciar el problema i exigir solucions és el propòsit de la mobilització internacional que s’ha convocat avui. A Barcelona, el principal acte és una concentració a les 12 del migdia a la plaça Universitat, però hi ha activitats a nombroses ciutats catalanes. Els estudiants estan cridats a deixar les aules buides i fer sentir la seva veu.

Tot va començar amb Greta Thunberg, l’estudiant sueca de secundària que des del mes de setembre es manifesta cada divendres davant del Parlament del seu país.L’últim informe de l’ONU, recorda Thunberg, assenyala que el deteriorament del planeta es pot accelerar si no hi ha canvis “ràpids, profunds i sense precedents” i per això exigeix als polítics que escoltin els científics i hi posin remei. L’onada verda s’ha estès pel món com una taca d’oli i, tot i que a Catalunya el moviment ha arribat tard, s’espera que agafi embranzida amb la jornada d’avui. “El sol fet de convocar la vaga ja és prou important, volem que sigui una palanca, el primer pas per impulsar la lluita”, deixa clar Borja Latorre, portaveu del Sindicat d’Estudiants. “Potser no serà tan multitudinària com en d’altres ciutats europees –explica Gemma Barricarte, una de les portaveus de Fridays for Future a Barcelona– però ja veurem, perquè m’està sorprenent la quantitat de trucades que estem rebent d’AMPA i instituts que donen suport a la convocatòria.” En tot cas, deixa clar: “Esperem que sigui un punt d’inflexió, perquè mirar cap a una altra banda ens ha portat precisament on som ara”. A l’emergència climàtica, com proclama un dels cartells que conviden a la vaga d’avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona