Societat

Economia

6a edició de la fira Fiporc

L’oda al porc de Riudellots

La mostra atrau milers de visitants al poble, amb el recinte de degustació com a gran àgora d’interès per al públic

La fira, a més de les demostracions de manipulació del producte, s’amplia a altres vessants i oficis

Fiporc es consolida com un aparador i, sobretot, punt de degustació de desenes de receptes, preparacions diverses i embotits, amb la zona de tastets com a gran sala d’estar dels milers de visitants que s’hi han apropat al llarg del cap de setmana. Des dels esmorzars de forquilla fins al mos de l’hora del vermut, un dinar eclèctic –també hi havia arròs de galta, costelló amb naps i el catàleg de botifarres a la planxa– o berenar sopar. Continuadament, oferien carn de perol i greixons acabats de fer, fet que ampliava el ventall de combinacions, amb postres i també verdures a la brasa com a guarnició o pensant en els vegetarians.

Al voltant del tiberi i de la possibilitat d’endur-se a casa productes artesans i de quilòmetre zero, però, l’esdeveniment ha tornat a servir per divulgar la tradició càrnia del municipi, amb un audiovisual sobre la matança i el cicle de vida del bestiar, una exposició d’estris, eines i ganivets, alguns amb segles d’història –com ara una balança romana de fa 300 anys– i, sobretot, les demostracions in situ.

El cuiner Pep Nogué, dissabte i diumenge, ha fet de conductor de les representacions, que han anat des de l’especejament de les canals fins a la resta de processos per produir-ne els derivats: l’elaboració de greixons, la cuita de la carn de perol, l’embotit de botifarres, fuets i llonganisses, o el salat i l’elaboració de lloms, baiones i pernils. Ahir al matí, una altra de les possibilitats era veure maquinària antiga en funcionament, a càrrec també d’alguns dels 150 voluntaris que han fet possible la celebració de l’esdeveniment.

El bestiar viu, les passejades en poni i l’exposició de tractors, completada amb alguns automòbils i un camió d’època reforçaven el ventall didàctic. Amb altres activitats paral·leles, com ara atraccions per a la mainada i concerts.

Entre les novetats, enguany, també s’ha introduït una mostra d’oficis artesans, en què es podia observar l’elaboració tradicional de paper, cistelleria i esparteria, un cerer fent espelmes i un vidrier bufant per fer diverses figures a la parada.

El cap de setmana també ha servit per presentar el llibre La cuina del porc. Receptes de cuina tradicional amb la carn més gustosa, de la Cuina de Sils. Tota una oda al porc que el públic reconeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona
opinió

Calonge i Sant Antoni, municipi pioner en ‘smart city’

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Figueres perfora un pou de 200 metres de profunditat per buscar aigua

figueres