Societat

Societat

“Una carta oberta als europeus”

Presentació, a Girona, del llibre ‘La crisi catalana. Una oportunitat per a Europa’

Puigdemont: “No hem de caure en provocacions el 21-D”

“Tinc moltíssims contactes i, realment, amb persones ben diverses: amb gent de la política activa, d’altres que hi estaven i que ara ja no, amb càrrecs d’alt nivell, amb membres del món acadèmic, de l’àmbit de la recerca, amb ciutadans que mostren el seu interès... I si un aspecte tinc clar és que una cosa és el discurs públic i l’altra, el privat.” És una de les nombroses reflexions que va fer ahir el president Carles Puigdemont, que va intervenir per videoconferència en un acte a l’Auditori Josep Irla de Girona, on es va presentar el llibre La crisi catalana. Una oportunitat per a Europa. El raonament que va expressar era en resposta a una de les preguntes que li va adreçar el públic, que li va demanar quina sensació tenia de les converses i reunions que està mantenint. Va subratllar que la comprensió que s’està trobant en relació amb el procés català “és molt major” del que a vegades pot semblar i va revelar que li venien al cap tres casos de persones que li havien traslladat que “ens donen suport” però que “públicament ni se’ls ha ocorregut insinuar-ho”.

El col·loqui d’ahir va ser organitzat per la Fundació Llibreria Les Voltes. Va encetar l’esdeveniment el seu president, Joan Matamala, i a continuació el periodista Martí Anglada va destacar diversos punts del llibre, que ja va per la tercera edició. La idea de publicar-lo va sorgir d’una editora belga, que va veure la necessitat d’explicar el cas català a Europa. En les seves més de dues-centes pàgines es recullen les llargues converses que Puigdemont va mantenir amb el periodista polític Olivier Mouton. El president va especificar que, en el pròleg, havia intentat deixar-hi palès que havia concebut el llibre “com una mena de carta oberta als europeus”: “És a dir, que també pogués ser d’utilitat a la gent que potser només coneixia Catalunya d’haver-hi vingut de vacances i que es podia qüestionar per què un país tan simpàtic i pròsper té l’anhel de la independència.”

Puigdemont va insistir en la importància de “seguir contrabalançant la poderosa maquinària de propaganda i de fake news de l’Estat”, i hi va afegir que moltes de les dades donades pels ministeris espanyols “no passen la prova del cotó periodística europea”. També va remarcar la necessitat de no caure en provocacions amb vista a l’aturada del 21-D, sinó continuar amb “una mobilització serena, pacífica i amb imaginació”. D’altra banda, va dir que no veu el govern espanyol asseient-se a negociar “de bona fe”, i en relació amb el judici, que “hauria d’acabar amb absolució perquè per a un no crim hi ha d’haver un no càstig”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Segueixen les retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp