Societat

Colles de 9: un bon any

Els Xiquets de Tarragona són els únics que han descarregat el 3 de 9 i el 4 de 9

Els Moixiganguers d’Igualada són la gran novetat entre les formacions que fan castells de nou pisos

Els Marrecs han sabut mantenir els galons de colla de 9

La temporada castellera 2018 s’ha tancat amb vuit colles que, deixant de banda les de gamma extra, han fet castells de nou pisos. És la mateixa xifra que l’any passat, però amb cinc noms que repeteixen i dos que canvien. D’altra banda, només una de les colles que formen el selecte grup de les de 9 ha descarregat els dos castells de 9 bàsics (el 2017 en van ser tres), i dues no n’han pogut descarregar cap (l’any passat totes en van descarregar com a mínim un). Per tant, i vist en conjunt, d’entrada cal dir que el 2018 no ha estat, ni de bon tros, un d’aquells anys en què tot surt rodat.

Xiquets, Igualada, Reus

Amb el local social inhabilitat, havent d’assajar en llocs alternatius i amb una junta gestora dirigint la colla durant el segon tram de curs, als Xiquets de Tarragona no se’ls podia exigir gaire més del que han fet, és a dir, completar el 3 de 9 i el 4 de 9, a més del 5 de 8. Paral·lelament, la gran aparició del 2018 ha estat la dels Moixiganguers d’Igualada, que el 6 d’octubre van descarregar a Tarragona el primer 3 de 9 del seu historial (que després van repetir, i amb èxit, en la seva diada). Al Concurs B, els igualadins també van fer el 5 de 8 i van compartir el primer lloc amb els Xiquets de Reus, els quals, per la seva banda, amb tres 3 de 9 descarregats, han recuperat enguany els castells de 9 i les millors sensacions. Igualada i Reus progressen adequadament.

Salt, Barcelona, Gràcia

Els Marrecs de Salt, per la seva banda, han sabut mantenir els galons de 9 assolits la temporada anterior, un èxit molt meritori. Els gironins han tornat a descarregar el 3 de 9 i han conservat el 5 de 8, la credencial autèntica d’una senyora colla. No ha estat, en canvi, una bona anyada la dels Castellers de Barcelona, que han salvat la categoria gràcies al 4 de 9 que, en una seqüència de casta, van descarregar en el Concurs, un bagatge insuficient per a una colla de la seva categoria. Així mateix, tot i el mèrit d’haver fet el 3 de 9 i que cal ponderar, tampoc els Castellers de la Vila de Gràcia, colla ja bregada en aquestes magnituds, han aconseguit els resultats perseguits.

‘Saballuts’ i ‘gausacs’

Menció a part es mereixen els Castellers de Sabadell, que han aconseguit fer l’aleta tant al 3 de 9 com al 4 de 9, però sense la fortuna d’haver pogut descarregar cap dels dos castells, una fita que els saballuts sí que havien fet l’any passat. La relació de les colles de 9 del 2018 es tanca amb els Castellers de Sant Cugat, que es van estrenar en els nou pisos el 2017 amb el 3 de 9 descarregat, un castell, però, que enguany només han pogut carregar. Això sí, els gausacs mantenen el 5 de 8 entre les seves conquestes.

Cal afegir-hi finalment que, respecte a la temporada anterior, els Nens del Vendrell i els Xicots de Vilafranca no han pogut revalidar la condició de colles de 9. S’observen moments brillants en general, però també que en la majoria dels casos, i en més o menys grau, no s’han acomplert la totalitat dels objectius fixats. Això és indicatiu, en definitiva, de l’exigència que, en tots els àmbits (social, estructural, de mobilització, de compromís i tècnic), implica no ja superar, sinó prolongar, els castells de nou pisos. També cal dir, en aquest sentit, que els Xiquets i Gràcia, i també els Xicots i els Nens, han canviat de caps de colla a mig curs, un factor més que ajuda a entendre uns resultats que confirmen que el 2018 ha estat, realment, un exercici bo, però molt estressant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Neixen quatre noves gaseles dorcas al Zoo de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Ciutat Vella inicia un canvi de contenidors per augmentar la capacitat de selecció de paper i plàstic

BARCELONA
Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu