Societat

Societat

La dona, fonament del món rural

Un documental que es presenta avui a Banyoles recull el testimoni de dotze dones del Pla de l’Estany sobre la duresa de la vida a pagès

A pagès, la dona del matrimoni jove de la casa solia cuidar-se de fer el menjar, netejar, criar la mainada, cuidar els vells, atendre els malalts, menar el bestiar i l’hort, anar al mercat a comprar i vendre... La vida en el món rural abans de la mecanització era dura per a tots, però especialment per a les dones. Un documental que s’estrena avui a Banyoles (teatre de l’escola de la Vila, 19 h) servirà per evitar que aquella realitat no sigui víctima de la mala memòria que té la nostra societat, sobretot quan es tracta del gènere femení.

Es titula Dones pageses, és una producció de l’àrea de Serveis a les Persones de l’Ajuntament de Banyoles, en el marc del seu projecte de memòria històrica, i l’han dirigit l’historiador Miquel Aguirre i la realitzadora Irene Serrat. El fil conductor són dotze entrevistes a dotze dones de cap a 80 anys, de tots els municipis del Pla de l’Estany (una per cada poble, excepte en el cas de Banyoles, representat per dues), les quals ressegueixen la seva infància (els va tocar viure la postguerra), l’adolescència i joventut amb distraccions modestes, l’escolarització (sovint mínima), el festeig, la vida de casades, el dia a dia... I finalment, l’èxode generalitzat cap a les ciutats, on la gent es podia guanyar la vida més còmodament treballant a les fàbriques. “El món rural s’ha mitificat una mica des de les zones urbanes, però ja et juro jo que per aquestes dones, marxar-ne va ser un alliberament”, afirma Miquel Aguirre.

La majoria de les entrevistades (una ha mort i altres estan delicades de salut) participaran avui en un col·loqui després de la projecció. La idea de l’Ajuntament és presentar el documental a tots els pobles de la comarca i, posteriorment, incorporar-lo al material pedagògic de les escoles i instituts, tal com es va fer en el cas de Teixidores d’història –un documental presentat el 2015 sobre les dones del sector tèxtil del Pla de l’Estany–, segons ha avançat la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Banyoles, Ester Busquets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT

Crearan vint places regulades per aparcar autocaravanes pagant 5 euros

TERRASSA
moda

Giambattista Valli il·lumina Barcelona en la Bridal Night

Barcelona
política

Agents de la Guàrdia Urbana irrompen al ple per reclamar millores salarials

TARRAGONA

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar