Societat

La necessitat de ser escoltat, prioritària

“A Càritas, tenim com a pedra fonamental de la nostra acció escoltar activament les persones atrapades per la vulnerabilitat i la incertesa”

La salut emocional de les persones té molt a veure amb sentir-se escoltades. La majoria dels éssers humans neixen amb la qualitat de poder escoltar, però no sempre es fa servir per fer-ho de forma productiva.

Escoltar activament és dir-li a l’altre: “Hi soc. T’entenc. Gràcies per compartir el teu món emocional.” Escoltar és centrar-se en l’altre. El pare Angelo Brusco diu que l’escolta és certament una de les formes més eficaces de respecte.

Les persones que arriben a Càritas tenen una primera necessitat, que és ser escoltades: “Podria parlar amb vosaltres?” Però no volen ser únicament escoltades. Darrere de les paraules de les persones que pateixen situacions de vulnerabilitat hi ha dolor i és aquest dolor, són aquestes emocions les que hem de poder copsar i poder entendre perquè la persona senti que realment hi som.

I la pregunta que ens hauríem de fer tots plegats és per què ens costa tant escoltar. Perquè no dediquem el temps necessari a entendre, a comprendre a sentir el que l’altre prova de dir-nos. A Càritas, tenim com a pedra fonamental de la nostra acció escoltar activament les persones. No tenir lloc on dormir, no saber si demà podré pagar el lloguer, trobar-me a l’atur des de fa cinc anys sense que ningú em reclami o arribar a un país nou i no tenir ningú a qui dirigir-me són situacions que demanen tenir l’espai i el temps necessari per escoltar.

Les paraules venen impregnades d’emocions, i a Càritas les persones que ens demanen que els dediquem una estona estan atrapades per la vulnerabilitat i la incertesa d’una situació que demana comprensió.

José Carlos Bermejo, religiós camil, defineix l’acte d’escoltar activament com el fet de centrar-se en les veritables necessitats de la persona que ajudem. Seguint aquesta directriu, a Càritas quan escoltem no ens centrem únicament en el problema, sinó en tot el que li envolta, en totes aquelles necessitats de què la persona vol fer-nos partícips.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT