Societat

Una jornada per simbolitzar el retorn dels exiliats des de la Catalunya Nord

La iniciativa, que rep el nom de ’Camins de Tornada’, també reivindica l’existència de polítics exiliats catalans

Diverses persones vinculades a entitats i associacions han decidit organitzar una jornada el proper 22 de setembre per simbolitzar el retorn dels exiliats des de l’estat francès pels mateixos camins que van utilitzar l’any 1939. La iniciativa rep el nom de Camins de Tornada i també vol reivindicar l’existència actual de polítics exiliats catalans. El recorregut, que també es farà des d’Andorra i la Vall d’Aran, s’iniciarà pels volts de dos quarts de dotze del migdia a la localitat nord-catalana de Les Illes i durant una hora i trenta minuts els assistents passaran pels mateixos llocs per on milers de persones van marxar amb la fi de la Guerra Civil de camí a l’exili però en el sentit invers fins a La Vajol (Alt Empordà). “Es tracta d’un homenatge a aquells que es van veure forçats a fer-ho “, assegura un dels organitzadors, Carles Garsaball.

Milers de persones van protagonitzar un èxode massiu l’any 1939 fugint de la dictadura. Els exiliats van marxar en direcció a la Catalunya Nord passant per diversos municipis de l’Alt Empordà o el Pertús. Ara, un grup de persones vinculades al món associatiu i cultural de la zona ha decidit retre’ls homenatge simbolitzant el camí de tornada de “tots aquells republicans que es van veure obligats a emprendre aquesta ruta”.

“Fa temps que estem preocupats per la situació de la Catalunya del Sud i ens preguntàvem on son els republicans espanyols i d’arreu i la resposta és que, malauradament, o estan morts o exiliats”, afirma Garsaball.

El proper dia 22 tornaran a fer aquests camins però en sentit “nord-sud”. “De tornada cap a casa perquè la nova República pugui acollir a tots els republicans que ho vulguin”. La iniciativa també vol reivindicar els actuals polítics exiliats catalans. Per això, diversos dirigents com el mateix Carles Puigdemont o l’exconseller Lluís Puig han difós vídeos a través de les xarxes socials fent una crida a participar a la jornada.

“La història es torna a repetir i, malauradament, tenim exiliats i aquí (a la Catalunya Nord) tenim molta conscienciació perquè molta gent es va quedar a viure aquí”, remarca Garsaball.

La caminada s’iniciarà pels volts de dos quarts de dotze del migdia a Morellàs-Les Illes, tot i que també es farà des d’Andorra i la Vall d’Aran. El punt de trobada serà l’Hostal dels Trabucaires, un punt simbòlic, des d’on els participants recorreran durant una hora i mitja un els camins de l’exili, passant pel Coll de Lli fins arribar a La Vajol, on podran dinar.

El organitzadors asseguren que es tracta d’una ruta senzilla perquè tothom qui vulgui pugui participar-hi amb l’objectiu de “restaurar la dignitat d’aquells que ho van sacrificar tot per defensar els seus ideals”.

L’alcalde de Morellàs-Les Illes, André Bordaneil, assegura que quan els van plantejar la iniciativa van decidir donar-li suport sense pensar-s’ho. “A la Catalunya Nord som molt sensibles, hi ha molts alcaldes d’aquí que, sense prendre posició ni parlar d’independència, no podem suportar que hi hagi presos polítics”, insisteix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona
societat

Prop de 200 persones, a la III Jornada Gironina de Recerca per Residents

girona
societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS