Uns 200 voluntaris pentinen Mataró per comptar els indigents que dormen al ras

L'objectiu del projecte és obtenir dades sobre el nombre i el perfil de les persones sense sostre

Eren les vuit del vespre i es preveia que la nit seria freda, però fins a 193 persones voluntàries es van trobar a la seu de Creu Roja de Mataró, al polígon industrial de Mata-Rocafonda. Allà es van formar els grups i es van destinar les rutes, coordinades cadascuna per un responsable amb experiència en l'atenció als sense sostre. No es tractava només de quantificar-los i anotar on passen la nit, sinó també d'esbrinar, tant com fos possible, detalls de l'indigent. La mobilització forma part d'un projecte organitzat per l'equip de Promoció Social de l'Ajuntament i de la vintena d'entitats locals que integren la Taula de Promoció Social.

Un cop instruïts tots i repartides les 33 zones de recompte, la legió de voluntaris es van anar traslladant a les respectives destinacions amb ambulàncies per començar la feina. Un grup de set noies es van encarregar d'una part dels carrers més cèntrics de Mataró, on la presència de gent sense res i dormint al ras és habitual. Una d'elles era l'encarregada de supervisar l'actuació del grup, mentre que una altra de les voluntàries feia de guia amb un mapa de la zona a la mà. No es van deixar cap dels racons i van mirar els portals, els caixers i fins i tot els cotxes aparcats i els espais on hi ha obres. Semblava que la recerca acabaria sense que s'hagués trobat cap indigent, ni tan sols n'havien localitzat un d'habitual que sempre dorm al Foment Mataroní. «Es devia ensumar que vindríem», es lamentaven. Tot i això, per l'organització aquest és un bon símptoma, perquè vol dir que no hi ha gent malvivint pels carrers. Quan ja estaven gairebé acabant el recorregut, van localitzar un home d'avançada edat que dormia a l'entrada d'una botiga tapat amb una manta al carrer de Barcelona. Tenia les seves pertinences lligades al cos amb una cadena perquè tenia por que algú les hi robés, però l'home dormia profundament i van optar per no molestar-lo.

Que no s'escapi ningú

L'objectiu del projecte, que s'ha batejat amb el nom de A Mataró comptem tots!, és obtenir dades sobre el nombre i el perfil de les persones sense sostre que una nit determinada són a la ciutat, per d'aquesta manera millorar-ne els recursos, l'eficàcia i la coordinació dels agents socials. «No volem que se'ns escapi ningú», va afegir-hi la regidora de Benestar Social, Carme Esteban, que admet que ara per ara no es disposa d'un cens fiable sobre quanta gent dorm al carrer. Un altre dels motius que justifiquen l'acció és l'interès per localitzar persones que s'han vist oblidades a malviure com a causa de la crisi. «Abans podíem dir que teníem la situació controlada, però ara desconeixem si hi ha més gent afectada per la nova conjuntura econòmica i que no coneixem perquè mai s'han adreçat als serveis socials», assenyala.

A més de la recerca nocturna, un equip de serveis socials va rastrejar ahir, durant el matí, ja amb la llum del sol, les zones de més difícil accés, on els indigents dormen en cabanes. És el cas de dues persones que s'han instal·lat a l'entorn del circuit municipal de cros, a la zona alta de la ciutat, i que hi passen la nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

la crònica
La crònica

Jugar no és només cosa de nens