Societat

PAU UMBERT MILLET

DERMATÒLEG, PATÒLEG, CIRURGIÀ AMB UNA LLARGA EXPERIÈNCIA, NI SE LI ACUT PENSAR EN JUBILAR-SE

“El millor metge no és el més savi sinó el que més sap escoltar”

Va sentir com Dalí, mentre li treien les berrugues, deia que ell seria immortal; ha visitat grans personatges, però assegura que el que li dona més satisfacció és curar la gent humil

És la tercera generació de dermatòlegs de la saga dels Umbert. El doctor Pau Umbert Millet, amb consulta a la clínica Corachan i a l’hospital universitari Sagrat Cor, ha visitat uns 120.000 pacients, ha signat 164.000 biòpsies i ha fet 7.000 operacions de cirurgia de Mohs, de la qual és pioner a l’Estat espanyol. Ha presentat 558 ponències en congressos i ha realitzat 259 publicacions.

Sent fill i net de dermatòlegs vostè va ser dermatòleg per herència genètica?
L’avi Pau Umbert va ser un dels pioners de la dermatologia a Catalunya i el pare va continuar. Jo tenia 6 anys i anava als jesuïtes i em van preguntar que volia ser de gran i vaig contestar rotundament: vull ser dermatòleg. Em van posar a la portada de la revista del centre. Abans era més normal que els oficis es transmetessin de pares a fills. La veritat és que jo no era un bon estudiant a l’educació bàsica, era hiperactiu. Però tenia altres qualitats, com ara la tenacitat i l’esperit de superació i durant la carrera (em vaig formar a Barcelona, París i els Estats Units) em vaig enamorar de la dermatologia. I jo mai he deixat la universitat i encara ara continuo formant els meus deixebles a l’hospital universitari Sagrat Cor. He format 55 dermatòlegs d’aquí i de l’estranger.
Un metge millora amb els anys? Això vol dir que no s’hauria de jubilar mai?
Es millora amb el temps. Jo soc millor metge avui que fa cinc anys. He millorat en sentit comú, en coneixement de la meva especialitat, en estratègia, en prudència... Un metge es jubila si no està update; és a dir, en les seves plenes condicions per seguir el dia a dia. A mi ni se’m passa pel cap jubilar-me. Em moriria si m’hagués de jubilar. Jo el dissabte, ja anhelo que arribi el dilluns per estar amb els meus pacients i deixebles. És una sort que amb la medecina privada o semiprivada es pugui allargar la vida professional activa, i, gràcies a la docència universitària, la jubilació és una cosa molt llunyana. Tinc la mateixa il·lusió que el dia que vaig començar. Si mai estic trist o deprimit, la meva millor medecina és el contacte amb els meus malalts.
La relació metge-pacient s’ha de basar en la confiança?
La relació metge-pacient ha de ser molt estreta i he de poder reconduir un tractament si no funciona. La meva millor eina que tinc és l’interrogatori del pacient, fer-li la pregunta concreta, capciosa, aquella que aconsegueix que ell et digui la paraula màgica que et fa entendre què li passa. Una pregunta ben feta és millor que cap anàlisi. El millor metge no és el més savi, sinó el que sap escoltar.
Els mals de la pell maten?
Hi ha moltes malalties de la pell de poca gravetat però n’hi ha d’altres que a la llarga són perilloses: tumors, melanomes... però avui dia són excepcionals. Segur que he salvat moltes vides però també se m’ha mort algun malalt. Una pacient amb pèmfig vulgar, ja s’estava curant i va agafar una infecció i es va morir. Jo vaig plorar tant com la seva família. Però la medicina evoluciona bé i els professionals sabem conduir millor els tractaments.
La medicina evoluciona, s’allarga la vida. Ens acostem a la immortalitat?
Que ell seria immortal és el que deia Salvador Dalí quan el meu pare li treia les berrugues. Jo, llavors molt jovenet, observava el pare treballar i escoltava com Dalí deia que el congelarien i que li anirien substituint els òrgans i així seria immortal. I el pare somreia.
Entre els milers de pacients seus, hi deu haver personalitats, autoritats...
Moltes. Però alguns no els puc dir. Però sí que puc dir que els grans personatges i la gent adinerada no et donen tanta satisfacció com la gent humil.
Pugen les visites després de l’estiu per culpa del sol? És molt perjudicial el sol?
No. Els mals de la pell són danys crònics i d’edat. Jo soc amic del sol. El sol és bo, sempre que no t’envermelleixi la pell. Tots tenim el nostre termòstat. La protecció solar depèn de cada persona i de la seva alimentació. Els centreeuropeus tenen més problemes que els mediterranis. El que sí que aconsello és dur capell i el filtre solar quan fa falta.
Els dermatòlegs d’avui teniu la fórmula màgica per evitar envelliment de la pell?
Ara hi ha tractaments tòpics per tirar enrere l’envelliment de la pell. Però la millor fórmula és la cultural, no deixar que la pell es posi vermella, i també hi influeix el factor genètic.
Un factor genètic que és evident que els Umbert tenen..
Sí. Jo mateix tinc una pell jove. Una pell heretada de la meva mare, que ha complert cent anys i que té una pell envejable.
Què en pensa, de la cirurgia estètica?
Nosaltres no en fem. Jo faig cirurgia postoncològica. Estic especialitzat en cirurgia de Mohs, tècnica poc agressiva, amb anestèsia local, per tractar les lesions de càncer de pell i l’anàlisi instantània al microscopi de les vores extirpades. He fet unes 7.000 operacions de cirurgia de Mohs. Actualment em venen molts pacients de països de l’Amèrica del Sud. He estat el primer a utilitzar els raig UVA en dermatologia, la puvateràpia, i ara disposem d’una de banda estreta que es pot aplicar sense riscos a nens i embarassades.
Vaig entrevistar una remeiera que manté que cura les berrugues sense tocar el pacient, amb un ritual, amb fulles de marxívol i oració. Com ho veu?
Això és fantasia. M’arranca un somriure. No és cap miracle, però sí que pot tenir una explicació. Les berrugues poden arribar a desaparèixer soles per l’acció del propi mecanisme immunològic de l’afectat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt