Societat

La diada de les tres torres

La torre de 9, descarregada pels Capgrossos de Mataró i pels Castellers de Vilafranca, i carregada pels Minyons de Terrassa, esdevé la gran protagonista d’una gran diada de Les Santes

La diada de Les Santes de Mataró va ser la de les tres torres de 9 emmanillades, les que van descarregar els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Vilafranca, a més de la carregada pels Minyons de Terrassa, els quals, com els havia succeït en la festa major de la seva ciutat, van tornar a quedar a mitges en el que ha estat un dels seus grans objectius en aquesta primera meitat de la temporada. Tanmateix, els de Terrassa van ser els únics que van sortir de plaça amb dos castells de gamma superior, ja que, en primera ronda, els Minyons van obrir plaça amb el multitudinari 9 de 8. Era la primera vegada que la colla intentava el castell dels tres poms enguany i el va culminar tot resolent amb determinació els pocs problemes que va crear-li al pis de terços, i amb una bona sincronització en el moment de les aletes.

Pel que fa al 2 de 9 que els terrassencs van enlairar tot seguit, va pujar ben anivellat fins a l’entrada de l’aixecador, acció que va rebregar l’estructura. Les manilles van reaccionar i la carregada va ser franca, però els danys causats als pisos inferiors va fer indefensable la baixada.

La colla va enllestir la tercera ronda completant el 3 de 9, que era el segon del cap de setmana, ja que, dissabte, l’havia plantat a Sant Cugat. Els Minyons se’n van de vacances amb un regust agredolç, després de haver viscut un primer tram no fàcil, en què la tècnica ha hagut de treballar els troncs amb castellers de nova fornada.

Els Castellers de Vilafranca van entrar a la plaça de Santa Anna, que presentava un aspecte de diada gran pel que fa a la l’afluència de públic, amb les idees molt clares i un “full de ruta”, tal com el va definir el seu cap Toni Bach, adaptat a la realitat actual de la colla, és a dir, amb un ritme no tan frenètic com el de l’any passat i, sobretot, a prioritzar els objectius a mitjà i a llarg termini.

En aquest sentit, l’actuació dels verds a Mataró cal llegir-la, sobretot, en clau del 3 de 10 que la colla vol dur a Vilanova dissabte vinent. Així, els vilafranquins van començar descarregant amb determinació i solvència un 3 de 9 amb un folre reduït, que només va presentar algun desajust de mides de solució no complicada i, tot seguit, van afrontar el plat fort de la seva aparició, en forma de torre de 9, amb una execució exquisida i entrenament de primera per a les manilles de cara a la setmana que ve.

Vilafranca va acabar amb el 4 de 9 i un pilar de 7 que, amb una mica més d’assaig, té potencial per anar dalt d’unes manilles.

Els Capgrossos de Mataró afrontaven una de les cites cabdals de la seva temporada i, sense cap mena de dubte, la que els condiciona més emocionalment per tot el que suposa actuar davant de la seva gent i per Les Santes. I ho feien, després d’haver dut a terme una setmana de bons assajos, és a dir, dels entrenaments de qualitat que els seus responsables tècnics han estat reclamant les darreres setmanes.

A partir d’aquí, la plaça havia d’anar marcant el relat d’una actuació que va arrancar amb el 3 de 9, que va ser controlat de principi a fi i sense mostres de nerviosisme. Una sortida ideal per enfocar seguidament el primer gamma extra de la colla mataronina en aquesta campanya.

Amb un peu i un folre ben compactat i unes manilles disposades per a la lluita, el 2 de 9 dels Capgrossos va pujar serè, però, de cop i volta, es va girar fins a límits realment perillosos i que només l’experiència i la personalitat d’una colla consolidada en la gamma extra pot ser capaç de dominar.

Enfortits moralment, els de la camisa blau marí van decidir apujar el llistó i atacar el 5 de 9. Ho va fer en dues ocasions que van acabar de la mateixa manera, amb sengles intents desmuntats. En tots dos casos, l’entrada de sisens va castigar la rengla, si bé, en la segona temptativa, la reacció del tronc semblava que havia corregit bé la posició. En qualsevol cas, l’ordre de retirada ja havia estat donada.

Al final de l’actuació, el seu cap de colla, Cugat Comas, declarava: “Hem fet el que ens mereixíem fer.” Mataró torna a ser colla de gamma extra. Després de vacances, la colla encetarà el segon tram del 2018 amb el propòsit de fer-se mereixedora d’aquest 5 de 9. Grans Capgrossos!

9 de 8 de la Vella

La jornada d’ahir va deixar un altre castell de gamma extra. Es tracta del tercer 9 de 8 de l’any amb la firma de la Colla Vella, que, en aquesta ocasió, els rosats van descarregar a Valls, al barri que porta el seu nom. Cal destacar que, en cap dels tres casos, s’ha repetit la mateixa alineació de tronc. Certament, el 9 de 8 és el fons d’armari del món casteller.

MATARÓ PLAÇA SANTA ANNA

Minyons de Terrassa:
9/8, 2/9fm(c), 3/9f, 2P/5
Castellers de Vilafranca:
3/9f, 2/9fm, 4/9f, P/7f
Capgrossos de Mataró:
3/9f, 2/9fm, id5/9f, id5/9f, 4/9f, P/6
Altres actuacions

Dissabte 21 de juliol

Valls

Colla Vella:

3/9f, 9/8, id4/9f, 4/8a, P/6

Castellers de Lleida:

2/7, 4/8, 4/7a, 3P/4

Sant Cugat del Vallès

Jove Xiquets de Tarragona:

3/9f, 4/8a, 5/8, P/7f

Minyons de Terrassa:

2/8f, 3/9f, 3/8a(c), vano de 5

Castellers de Sant Cugat:

3/8, 4/8, 7/7, P/5

El Catllar

Sant Pere i Sant Pau:

3/8, 2/7, 4/8, P/7f

Xiquets de Reus:

3/8, 2/8f, 4/8, 2P/5

Xiquets del Serrallo:

4/7, 4/7a, 3/7, P/5

Santa Cristina d’Aro

Colla Castellera de Figueres:

4/6a, 3/7, 3/6a, P/4

Minyons de Sta Cristina

d’Aro:
3/6, 4/6, 3/6a, P/5(c)

Castellers de Castellar del Vallès:

3/6a, 4/6, 3/6, P/4

Diumenge, 22 de juliol

La Riera de Gaià

Joves Xiquets de Valls:

5/8, 3/9f, 2/8f, P/6(c)

Mollet del Vallès

Castellers de Mollet: 3/7, 4/7, 5/6, P/5

Manyacs de Parets: 3/6, 3/6a, 4/6, P/4Lloc



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat