Societat

Colau reclama recursos contra l’especulació

L’alcaldessa intervé a l’ONU en nom de grans ciutats del món

Presenten propostes per un habitatge accessible

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va donar veu ahir a grans ciutats mundials a les Nacions Unides per reclamar més recursos per fer front a l’especulació immobiliària. Ho va fer durant la cimera sobre Desenvolupament sostenible, que se celebra a Nova York. Allà, Colau va presentar la declaració Cities for Housing, un acord signat per metròpolis com Nova York, Londres, Berlín, Madrid, París, Mont-real, Montevideo, Amsterdam o Ciutat de Mèxic en què demanen als estats competències en matèria d’habitatge contra l’especulació i la gentrificació.

“L’especulació i el dret a l’habitatge són oposats, és impossible garantir-ne un si es permet l’altre”, va assegurar Colau. En aquest sentit, l’alcaldessa va considerar “urgent” defensar el dret a l’habitatge. Per fer-ho, va reclamar que els ajuntaments puguin recaptar més plusvàlues –tant d’obra nova com de reformes immobiliàries–, disposar de més recursos per reforçar el parc d’habitatge social i tenir més competències per regular el preu del lloguer.

El text presentat a l’ONU recorda que els governs locals són els servidors públics “més propers” a les necessitats quotidianes de la ciutadania. Per aquest motiu denuncia que factors com la manca de finançament estatal, la desregulació del mercat, el poder en augment de les companyies multinacionals i la competència creixent sobre una oferta immobiliària escassa, causen “serioses distorsions en el teixit social de les ciutats i posen en risc l’objectiu que siguin igualitàries, inclusives i justes”. Per crear habitatges a l’abast de tothom, el text presentat proposa també impulsar exempcions fiscals i subsidis i aposta per models alternatius com les cooperatives o els operadors publicoprivats.

També reivindica un urbanisme que eviti la dependència del vehicle privat en detriment d’un model de ciutats accessibles, “que es puguin recórrer caminant o en bicicleta i que estiguin proveïdes de xarxes eficients de transport públic”.

LA FRASE

Demanem més recursos per lluitar contra l’especulació i garantir la funció social de la ciutat
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

Barcelona estudiarà un salari mínim de ciutat

El Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB) va instar ahir a debatre la implementació d’un sou mínim de ciutat que sigui suficient per atendre les necessitats bàsiques dels qui viuen i treballen a l’àrea metropolitana. Tot i que l’organisme reconeix “la complexitat tècnica i legal” que suposa fixar un salari mínim vinculat a un territori determinat, va subratllar la necessitat d’obrir aquest diàleg. L’informe Sou i rendes bàsiques de ciutat, elaborat pel CESB, reflecteix com l’encariment del cost de vida a les grans ciutats “dona arguments” per incrementar els ingressos dels ciutadans a qui els suposa un major cost cobrir les necessitats bàsiques. L’òrgan denuncia que els augments del preu de l’habitatge de lloguer a Barcelona des del 2014 fins al 2016 (16,4%) i l’índex de preus de consum (2,3%), no es corresponen amb l’augment salarial, que ha estat d’un 1,8%. Així, el CESB considera que, per tal d’avançar en l’establiment d’aquesta renda bàsica de ciutat, calen mesures com ara potenciar un parc d’habitatge de lloguer a preus assequibles o la creació de taules de diàleg social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona