Societat

Colau reclama recursos contra l’especulació

L’alcaldessa intervé a l’ONU en nom de grans ciutats del món

Presenten propostes per un habitatge accessible

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va donar veu ahir a grans ciutats mundials a les Nacions Unides per reclamar més recursos per fer front a l’especulació immobiliària. Ho va fer durant la cimera sobre Desenvolupament sostenible, que se celebra a Nova York. Allà, Colau va presentar la declaració Cities for Housing, un acord signat per metròpolis com Nova York, Londres, Berlín, Madrid, París, Mont-real, Montevideo, Amsterdam o Ciutat de Mèxic en què demanen als estats competències en matèria d’habitatge contra l’especulació i la gentrificació.

“L’especulació i el dret a l’habitatge són oposats, és impossible garantir-ne un si es permet l’altre”, va assegurar Colau. En aquest sentit, l’alcaldessa va considerar “urgent” defensar el dret a l’habitatge. Per fer-ho, va reclamar que els ajuntaments puguin recaptar més plusvàlues –tant d’obra nova com de reformes immobiliàries–, disposar de més recursos per reforçar el parc d’habitatge social i tenir més competències per regular el preu del lloguer.

El text presentat a l’ONU recorda que els governs locals són els servidors públics “més propers” a les necessitats quotidianes de la ciutadania. Per aquest motiu denuncia que factors com la manca de finançament estatal, la desregulació del mercat, el poder en augment de les companyies multinacionals i la competència creixent sobre una oferta immobiliària escassa, causen “serioses distorsions en el teixit social de les ciutats i posen en risc l’objectiu que siguin igualitàries, inclusives i justes”. Per crear habitatges a l’abast de tothom, el text presentat proposa també impulsar exempcions fiscals i subsidis i aposta per models alternatius com les cooperatives o els operadors publicoprivats.

També reivindica un urbanisme que eviti la dependència del vehicle privat en detriment d’un model de ciutats accessibles, “que es puguin recórrer caminant o en bicicleta i que estiguin proveïdes de xarxes eficients de transport públic”.

LA FRASE

Demanem més recursos per lluitar contra l’especulació i garantir la funció social de la ciutat
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

Barcelona estudiarà un salari mínim de ciutat

El Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB) va instar ahir a debatre la implementació d’un sou mínim de ciutat que sigui suficient per atendre les necessitats bàsiques dels qui viuen i treballen a l’àrea metropolitana. Tot i que l’organisme reconeix “la complexitat tècnica i legal” que suposa fixar un salari mínim vinculat a un territori determinat, va subratllar la necessitat d’obrir aquest diàleg. L’informe Sou i rendes bàsiques de ciutat, elaborat pel CESB, reflecteix com l’encariment del cost de vida a les grans ciutats “dona arguments” per incrementar els ingressos dels ciutadans a qui els suposa un major cost cobrir les necessitats bàsiques. L’òrgan denuncia que els augments del preu de l’habitatge de lloguer a Barcelona des del 2014 fins al 2016 (16,4%) i l’índex de preus de consum (2,3%), no es corresponen amb l’augment salarial, que ha estat d’un 1,8%. Així, el CESB considera que, per tal d’avançar en l’establiment d’aquesta renda bàsica de ciutat, calen mesures com ara potenciar un parc d’habitatge de lloguer a preus assequibles o la creació de taules de diàleg social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia