Societat

Societat

Foragitar l’agressor

Els Serveis d’Intervenció Especialitzada ofereixen un tractament integral a dones víctimes de violència masclista, i Afers Socials estudia obrir-ne dos més el 2019

La Generalitat elabora una norma per poder atendre menors i adolescents víctimes sense l’obligat permís actual dels pares

Els vuit SIE van atendre 4.126 dones i 977 fills i filles

“Tenim força noies que venen i que creuen que són les maltractadores”, afirma la directora del SIE Mataró

Un total de 4.306 dones han denunciat haver estat víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella, el familiar i el social o comunitari en el primer trimestre d’aquest d’any, segons les dades dels Mossos d’Esquadra. Una xacra que augmenta, i a totes les classes socials, però també la demanda de recursos a càrrec de dones que volen foragitar l’agressor de les seves vides. Un exemple d’eina cada cop més sol·licitada són els Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va començar a implantar amb la llei catalana 5/2008 per oferir una recuperació integral a les dones víctimes de violència masclista i als seus fills, de manera gratuïta, en l’àmbit psicològic, laboral i jurídic. Els actuals vuit SIE van atendre 4.126 dones i 977 fills i filles el 2017.

El grup d’investigació Antígona de la UAB, en la seva diagnosi força completa de la xarxa d’atenció a les dones afectades per la violència masclista, destaca la gran tasca dels SIE, tot i que alerta que no cobreixen bé tot el territori català, i en algunes zones estan en “rivalitat” amb el centenar de SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) municipals i comarcals, i en proposa l’especialització d’alguns o la seva reconversió a SIE. La directora general de Famílies, Roser Galí, sosté, però, que cada servei té el seu paper: els SIAD se centren en la “informació” a les dones i els SIE, en la “teràpia”. A més, hi afegeix que “la Generalitat no pot envair la política dels ens locals i les seves prioritats, i encara menys quan el territori sap millor que ningú quins recursos necessita”. La crisi va aturar el desplegament dels SIE, i Galí avança que ja treballen amb ajuntaments per implantar dos SIE nous (amb vuit professionals i un cost d’uns 300.000 euros anuals) l’any 2019. En els casos de violència masclista en la parella, hi ha dues prioritats per a les dones: trobar una nova llar i una feina. Galí també detalla que ultimen un acord amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) perquè un dels seus professionals atengui les usuàries dels SIE.

El SIE Mataró-Maresme, amb la implicació de l’Ajuntament mataroní, és el darrer que es va obrir, el desembre del 2014, tot i les retallades. La seva directora, Leonor València, exposa que a principi d’aquest any han completat l’equip base que tenen tots aquests serveis, que és: una directora, una jurista, una psicòloga per a la dona, una psicòloga infantil i juvenil (que si cal visita el menor cada setmana), una treballadora social, una educadora social i una administrativa. L’any passat van atendre 627 persones: 523 dones i 67 fills i filles i 37 persones de l’entorn proper de la dona. València destaca que aquest primer semestre hi ha “una tendència a l’alça” de peticions, sobretot a través del boca a orella de les usuàries, amb 148 demandes i 505 expedients oberts. “Som un servei de recuperació de la violència. És a dir, som un servei finalista, no hi ha limit de temps en l’atenció, però no som un servei d’urgències”, aclareix la directora del SIE maresmenc, format integrament per professionals dones. Las mitjana en aquesta atenció especialitzada és d’un any mig.

Una novetat detectada al SIE de Mataró és un “augment important de casos de noies i adolescents”, que són víctimes de violència i d’un excés de control de les seves parella. “Pensen que són les maltractadores perquè les parelles els diuen que els fan tal o qual cosa perquè no els tracten bé”, explica València.

Pel que fa a aquestes adolescents que potser no volen explicar als progenitors el seu conflicte, i als menors en general, la Generalitat treballa ara en l’elaboració d’una normativa o una modificació del Codi Civil català que empari la seva atenció si són víctimes de violència masclista sense la necessitat del vistiplau dels dos progenitors. “Estem treballant tres direccions generals per protegir-los a tots, perquè ara, per exemple, amb 16 anys tenen uns drets”, com ara casar-se sense necessitat de consentiment dels tutors, assegura la directora general de Famílies. Amb l’actual llei catalana, s’esquiva el requisit quan es diu que es podrà donar atenció al menor en “absència” d’un dels progenitors o tutors, que s’interpreta quan està a la presó o té una ordre d’allunyament.

Als SIE, la psicòloga infantil no fa teràpia amb el menor si la mare conviu amb l’agressor per no crear-li major conflictivitat, diu València. En el cas de les dones, sí que se les atén. Quan una dona entra per la porta del SIE, la treballadora o l’educadora social analitza el seu cas i intenta vehicular les seves demandes amb les altres professionals, com ara si cal tramitar ajudes a l’escola. La jurista l’informa dels recursos o situacions que pot viure si denuncia l’agressor,o si es vol separar. En el cas d’assetjament laboral, es parla amb l’empresa. Les psicòlogues treballen les angoixes i trastorns. “Cada cas és diferent, és un vestit a mida”, assegura la directora del SIE de Mataró. A banda de les teràpies, també s’hi fa una “part educativa”, en la qual ofereixen eines a les dones perquè apostin per tenir “relacions igualitàries” de parella, i com trencar estereotips, com ara l’amor romàntic, a més de recuperar el rol de mare, en els casos que els fills no han tingut límits o han assumits rols d’adults.

8
SIE
hi ha al territori català des del 2014. Són al Maresme, Girona, Baix Llobregat, Catalunya Central, Alt Pirineu, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre. A Barcelona són de gestió municipal, els SARA.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona