Societat

El govern de Girona vol endurir les sancions a les terrasses

S’ha detectat que a alguns locals el que treuen de les taules que posen de més els compensa la possible multa

Es vol buscar l’acord amb veïns, sector i grups de l’oposició

Alcalà subratlla que per a ells el descans dels veïns ha de prevaler sobre l’oci

El govern de Girona té la intenció de modificar l’ordenança reguladora de les terrasses, que data de l’any 2012, per tal d’endurir-ne les sancions, i ho vol fer buscant consensos tant de les entitats veïnals de la ciutat i del sector de bars i restaurants com dels grups de l’oposició. El principal motiu, segons ha explicat el regidor d’Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, és que s’ha detectat que a alguns establiments els surt més a compte pagar la multa i tenir instal·lades més taules i cadires de les autoritzades. “Tal i com està actualment l’import de les sancions és relativament petit, i a vegades s’estimen més pagar la sanció perquè amb el rendiment que els dona la taula o taules de més els compensa”, afirma Alcalà. Sobretot destaca com a casos molt flagrants que alguns establiments “un cop ha marxat la policia d’aixecar acta de la infracció tornen a posar una altra vegada les taules i les cadires”.

Sancions actuals

Actualment, la infracció de l’ordenança de les terrasses suposa una sanció de fins a 150 euros. Només en cas de reiteració l’import pot arribar fins als 600 euros (en la primera i segona reincidència) o fins als 900 euros (a partir de la tercera reincidència) i es pot decretar la suspensió, denegació o reducció de la llicència.

Concretament, l’ordenança inclou 17 infraccions, entre les quals hi ha, a més “d’ocupar més espai de l’autoritzat i/o amb més quantitat d’elements de mobiliari dels autoritzats”, també incomplir l’horari de la llicència, provocar molèsties per soroll als veïns, ocupar la via pública destorbant la lliure circulació de vianants o vehicles, no netejar l’espai ocupat adequadament, entre d’altres.

Alcalà subratlla que es van fent inspeccions i també controls policials i que s’aixequen actes, que acaben en sanció. Per exemple, recentment hi ha hagut sancions per tenir més taules i cadires de l’autoritzat en establiments de la plaça del Pou Rodó, una de les zones on el consistori és conscient que hi ha més problemes de convivència entre terrasses i veïns.

Buscant el consens

“La posició de l’Ajuntament, clarament davant del tema oci i del descans dels veïns s’ha de prioritzar el que és el descans dels veïns. D’això no n’hi ha cap dubte”, remarca el regidor, que deixa clar que l’enduriment de les sancions no és per a un lloc en concret sinó general.

Alcalà admet que una modificació d’ordenances és “complexa”, però la seva intenció és poder-la efectuar abans d’acabar aquest mandat. Aposta per buscar consensos amb entitats veïnals, amb el sector i amb els grups municipals. Sobre si serà complicat amb el sector, apunta que sempre que hi ha parlat hi ha trobat “bona recepció”: “També estan predisposats a no generar problemàtiques perquè en definitiva això els afecta a ells.”

LA FRASE

A vegades s’estimen més pagar la sanció perquè el rendiment de les taules de més els compensa
Joan Alcalà
regidor d’urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública de girona
150
euros
és l’import actual de la sanció per infringir l’ordenança reguladora de les terrasses de Girona.

Més de 500 autoritzacions i 29 sancions el 2017

Segons la memòria d’Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública del 2017, l’Ajuntament de Girona va donar l’any passat un total de 513 autoritzacions d’ocupació de la via pública per part de terrasses d’activitats recreatives i de restauració, la xifra més baixa dels últims anys. Des que el 2013 aquestes actuacions administratives depenen d’Urbanisme i Activitats, el nombre de decrets d’autoritzacions de terrasses ha anat disminuint: el 2014 van ser 574; el 2015, 573; el 2016, 555 i l’any passat, 513. En les dades mensuals del 2017 es detecta que els mesos que hi va haver més autoritzacions, amb diferència, van ser l’octubre (86), el juny (79) i el maig (74).

Quant a la liquidació de les taxes a les terrasses, l’any passat va sumar un total de 372.531 euros, una xifra una mica inferior a la del 2016 (379.418) però superior a la dels anys anteriors (345.906 al 2013; 365.456 al 2014, i 358.331 al 2015).

La memòria del 2017 també inclou el nombre d’expedients sancionadors per activitats d’ocupació de via pública vinculats a una activitat, però cal tenir en compte que s’hi inclouen tant sancions a les terrasses com també per publicitat i rètols. En total n’hi va haver 29. No hi ha dades d’anys anteriors.

En la memòria es destaca la feina de la inspectora de la via pública que, en coordinació amb el servei administratiu, no només du a terme les tasques d’inspecció, sinó que també “constitueix un pont de diàleg directe i constant amb els titulars de les activitats”.

Compromisos amb els veïns de la plaça Bell-lloc

L.A

El regidor d’Urbanisme, Activitats, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, es va comprometre dimarts en una reunió amb els veïns de la plaça Bell-lloc, que han denunciat la proliferació de terrasses que hi ha hagut els últims mesos a la zona, que s’anirà reduint el nombre de taules i cadires permeses, que s’hi aniran fent controls policials i posant sancions si n’hi ha més de les autoritzades, i que se’ls reduirà l’horari si causen moltes molèsties. Alcalà, que qualifica la reunió de “molt cordial”, afirma que va entendre “perfectament” la problemàtica dels veïns: “El que jo no vull és tenir a la plaça Bell-lloc el mateix problema que hi ha a la plaça del Pou Rodó, i així els ho vaig dir.”

El regidor explica que durant la reunió va cridar una tècnica, que és la que prepara les autoritzacions, per deixar-li clar que les seves instruccions eren que en les renovacions de les terrasses d’aquesta plaça es vagi reduint el nombre de taules i cadires permeses. La grandària de la reducció “dependrà del local, la tècnica ja tindrà el criteri”. També ho va exemplificar amb el cas d’un dels locals que actualment té tres taules permeses –tot i que els veïns afirmen que n’hi arriba a posar fins a sis– i ha demanat una quarta.

Quant a l’augment d’inspeccions i controls a la zona per detectar infraccions, ja ha donat els primers fruits, perquè segons va afirmar ahir el regidor, “la policia ja ha aixecat actes a la plaça Bell-lloc per tenir més ocupació de la permesa”.

Una altra de les queixes dels veïns, segons relata Alcalà, són les molèsties pel soroll que fan a l’hora de recollir i plegar les cadires. El regidor diu que s’enviarà un advertiment als establiments recordant-los que han de tenir cura de no fer soroll.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró