Societat

Inclouen la prova d’ADN fetal en el nou protocol d’embaràs

L’anàlisi es farà en gestants de risc i forma part de l’actualització del protocol de seguiment, pendent des del 2005

Es preveu detectar malalties en els nadons amb proves menys invasives

L’evolució en el patró dels embarassos a Catalunya ha generat la necessitat d’adaptar les proves de seguiment de la gestació per garantir la salut tant del nadó com de la mare. El nombre d’adolescents embarassades ha disminuït més d’un 25% en els darrers tres anys mentre que, per contra, ha augmentat el nombre de dones que tenen fills amb més de 34 anys. Davant d’aquesta tendència, la Generalitat posarà en marxa els propers mesos un nou protocol que incorpora diverses novetats. Entre elles destaca una prova basada en una anàlisi de sang de la mare per detectar cèl·lules del fetus i poder analitzar el seu ADN. La prova es realitzarà en gestants que presentin un risc alt o intermedi d’anomalies cromosòmiques, com la síndrome de Down, la de Patau o la d’Edwards, i ajudarà així a detectar-les. Alhora, es calcula que d’aquesta manera es podran evitar més d’un miler de procediments invasius a l’any: unes 1.000 biòpsies corials i unes 200 amniocentesis.

Segons va anunciar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, el departament destinarà més de 330.000 euros al nou protocol de seguiment de l’embaràs, que no s’actualitzava des de l’any 2005. Les noves mesures també inclouen avançar la primera visita abans de les 10 setmanes de gestació –fins ara es feia abans de les 12 setmanes–, anticipar al primer trimestre la detecció de la diabetis en dones amb factors de risc i estalviar també exploracions innecessàries com ara la mamària o el tacte vaginal. El protocol incorpora tests per detectar malalties emergents en les dones gestants com el virus del Zika o la malaltia de Chagas i recull diverses recomanacions, com la vacunació contra la tos ferina i contra la grip.

Control emocional

Salut pretén garantir el benestar emocional de les embarassades. Així, les llevadores els realitzaran un test per detectar estats depressius i ansiosos durant diferents moments de la gestació i el postpart. I és que, segons dades del departament, “una de cada quatre embarassades podria patir un problema de salut mental i una de cada deu, una depressió postpart”. S’incorpora també un qüestionari a totes les embarassades per detectar i atendre situacions de violència masclista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES