Societat

És art, però és llibre

El món del llibre demostra que és un territori en què, a més de la novel·la i l’assaig, hi pot entrar la plàstica

Interactivitat sense xips: un paper amb llavors que es planta i germina. La creació interactua en tots els sentits

Tot i tractar-se d’una manifestació d’expressió plàstica, la fira Arts Libris, que ha tingut lloc des del dissabte a Arts Santa Mònica de Barcelona, té el seu millor encaix en el Sant Jordi. Podrien ser gravats les xilografies que fa Frederic Girós, però finalment són llibres. Girós utilitza una tècnica clàssica que consisteix a treballar primer la fusta amb una gúbia i després l’impregna amb tinta que acaba al paper gràcies a un tòrcul.

També podria ser una escultura el treball que ha presentat Marga Ximenez, però finament és un llibre. Ho és perquè s’estructura en pàgines i perquè en crea un relat, en aquest cas molt relacionat amb el moment que vivim. L’obra es titula Homenatge a la dona republicana i presenta una mena de fitxa de totes les dones empresonades o exiliades arran de l’implantació de l’article 155. La peça, tota en groc, arrenca amb una carta d’un joc (autèntic) de cartes catalanes en què el numero 10 és una dona amb una falç.

Podria ser una pintura però finalment és un llibre. Un llibre que podria ser una revista perquè originalment ho era. Alexandra García ha mostrat a Arts Libris una curiosa proposta que ha consistit a agafar paper de vidre amb el qual ha polit totes les pàgines de la revista Hola. Han desaparegut les paraules i les imatges fotogràfiques i tot s’ha convertit en un garbuix de formes amb cromatismes entrellaçats que semblen quadres però que no deixen de ser una publicació.

I en un sentit diferent però agermanant paraules i art en una sola publicació, la fira mostrava tots el números de L’estació, una revista/obra d’art/llibre que aplega en cada número un escriptor i un artista. La seva darrera tramesa és una col·laboració entre el poeta Antonio Garmoneda i l’artista Antoni Muntadas. Ho edita Tinta Invisible, editora especialitzada precisament a conduir l’art per circuits que tenen molt a veure amb el paper imprès.

I com que de paper imprès es tracta, la fira presentava el paper llavor. Un paper que sembla un petit opuscle, però que serveix per a plantar-lo. El seu valor artístic és que germinen les llavors i surten plantes de debò. També s’exposaven autèntics llibres d’artista, que poc tenen a veure amb els de butxaca. Per girar els full calen guants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona