Societat

LA CRÒNICA

La plaça Major, aparador de Banyoles

La plaça Major i el dia de Sant Jordi són el lloc i el moment ideals per obtenir un retrat general de Banyoles. I si fa un temps magnífic, com ahir al migdia, encara més. El vell i renovat recinte medieval aplega en aquesta festa la majoria de sectors de la ciutat, representats a les parades per donar-se a conèixer o fer una mica de calaix amb la venda de llibres i roses. A l’aparador d’aquest any, hi vam veure escoles i instituts, partits polítics, l’ANC, el Rotary, una associació magribina, la colla castellera Esperxats de l’Estany, la gent de la Fundació Autisme Mas Casadevall, la protectora d’animals, la Fundació Oncolliga, la ràdio municipal retransmetent en directe... També la Plataforma Salvem Sota Monestir, el col·lectiu preocupat per com quedarà en el nou pla general d’urbanisme la zona d’hortes i recs, i fins i tot la policia local, que explicava a qui volgués aturar-se una campanya solidària en què participen els agents. Al llarg del matí, alumnes dels centres d’ensenyament van pujar a l’escenari muntat en un extrem de la plaça per llegir textos escrits per ells mateixos o extrets d’algun llibre. Va ser significativa la lectura d’escrits d’idiomes dels països d’origen d’alguns d’ells: Banyoles, com tot el país, és cada cop més multicultural i fan bé d’anar integrant aquesta nova realitat en la diada més catalana. Parlant de mainada: uns alumnes de l’escola de la Draga feien campanya perquè no es comprés un llibre només aquest dia, sinó que el costum s’estengui al llarg de l’any.

Fer el Sant Jordi a la plaça Major dona a la versió banyolina d’aquesta jornada un to encara més festiu per les terrasses dels bars que hi ha a tot el volt. Des de les cadires, la gent observava l’espectacle que tenia al davant mentre esperava el moment per incorporar-s’hi. D’altres, amb el llibre i la rosa ja guardats a la bossa, reposaven forces mentre la feien petar i bevien per espantar la calor. Per descomptat, la majoria de les llibreries hi havien desplaçat el seu taulell. En una –la de l’Altell– hi van reunir autors locals per signar els seus darrers llibres. Vam veure-hi Navarro Santaulària i Ernest Costa, però també hi estaven anunciats Jordi Calvet, Meritxell Palmada, Jaume Copons, Lia Bertran i Txell Darné.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar