Societat

Colau esmorza bé

L’Ajuntament barceloní ofereix el Palau de la Virreina per fer la foto dels autors i recupera la tradició perduda de l’hotel Regina

L’alcaldessa fa un discurs polític i demana la llibertat dels empresonats

No és el mateix un càtering a la seu de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona que en un hotel. Del Regina se’n sortia molt més tip. És clar que atipar-se no sempre és bo. I encara menys quan t’atipes d’escriptors mediàtics i de premsa rosa que havien pres el protagonisme del esmorzar majoritari de la jornada que aplega editors i autors abans de començar la maratoniana sessió de signatures. L’any passat va deixar de fer-se. Tot i que la raó donada eren unes obres a l’establiment, l’èxit de la convocatòria havia ventilat la iniciativa.

Enguany, l’Ajuntament, amb el suport de totes les associacions relacionades amb el llibre i la literatura, ha volgut recuperar la iniciativa i va oferir el Palau de la Virreina per fer la tradicional foto d’autors. Més frugalitat en l’esmorzar, però amb més arrelament a la terra: coca de pebrot, coca de vidre, pastís de poma i pa de Sant Jordi. Cafè i sucs d’ampolla.

Colau també va voler donar un gir a l’acte amb relació a anteriors edicions destacant la singularitat de la trobada. I no només perquè l’escenari físic fos nou, i per la proximitat al lloc on es va produir l’atemptat terrorista de l’estiu passat. “Després del terrible atemptat, desitgem que a la Rambla la sang del drac es converteixi en milers de roses i que torni a estar plena de vida i llibres.” L’alcaldessa de Barcelona va incidir també en una altra mena d’escenari, el social, i va fer unes declaracions marcadament polítiques després de felicitar Jordi Cuixart pel seu sant. “Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, una entitat cultural molt estimada a la ciutat i molt important perquè fa aquesta cosa tan perillosa que és defensar la llengua i la cultura”, va dir, i hi va afegir: “És un gran defensor de la pau que no hauria de ser a la presó, sinó gaudir d’aquesta festa.” Colau es va referir a la situació generada pel 155, i als presos “per motius polítics”.

També la cap del consistori va voler fer evident el vincle de la literatura amb la ciutat. “Barcelona és ciutat literària per la Unesco i aquí no tenim colors prohibits, avui tothom pot lluir els colors que vulgui: groc, vermell o lilla, qualsevol.” L’escriptor Andreu Martín, que lluïa una llampant corbata groga, va desfer-se una mica el nus. Respirava millor. També hi eren presents Jordi Sierra i Fabra, Juan Francisco Ferrándiz, Almudena Grandes, Ian Gibson, Pilar Eyre, Federico Moccia, Philip Pullman, Care Santos, Najat El Hachmi, Martí Gironell, Joan-Lluís Lluís, Joan Safont, Carme Riera, Gaspar Hernàndez, Agustí Pons i Xulio Ricardo Trigo. Quan tots ells, acompanyats de la resta, van voler fotografiar-se van tenir un problema. Tot i tenir tot un palau per ells sols, l’espai es va fer curt. I es va haver de fer una segona fotografia amb els autors que no havien trobat el seu forat. L’alcaldessa va prendre nota que l’èxit un cop més havia superat les expectatives i va ser ella qui va fer la proposta d’una segona fotografia. “Si convé en farem tres”, va dir, i va concloure el seu distès però ferm discurs amb un clam d’esperança del poble català en una jornada que vehicula els seus millors valors. “Tinc la confiança que la diada serveixi per treure el millor de nosaltres i que la gent compri molts llibres, perquè la cultura és una bona resposta en moments de dificultat.”.Dit això, la foto, una segona foto, un selfie i a signar ràpidament i amb energia, que, de foment, es continua fent amb bolígraf o ploma i a mà alçada.

Trobada del sector
. El d’escriure és un ofici solitari. I el d’editar no tant, però déu-n’hi-do. Per això recuperar l’esperit agermanat del sector ni que fos per un breu temps , va ser, juntament amb les paraules de Colau, el que va donar bon profit a l’esmorzar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES