Societat

Temps de Flors

Units per la pau i la llibertat

Òmnium, l’ANC i l’ADAC fan per primer cop un projecte conjunt per Temps de Flors basat en 400 arbres grocs i 6.500 coloms de la pau

Desenes d’entitats i ciutadans s’han sumat com a voluntaris a la preparació de la iniciativa

Els fets excepcionals que està vivint el país han fet que, aquest any, Òmnium, l’ANC i l’ADAC sumin esforços per realitzar per primer cop un projecte conjunt per a Temps de Flors, al cor del Barri Vell, per fer una crida a la pau i la llibertat. Totes tres entitats participen habitualment en l’esdeveniment, cadascuna fent un muntatge pel seu compte. En temps convulsos, però, cal estar més units que mai. És per això que quan, al mes de gener en una reunió amb l’Ajuntament, va sorgir la idea de fer un projecte conjunt de seguida totes tres entitats van dir que sí. Després de mesos definint la idea i el projecte, la setmana passada van arrencar els preparatius i la resposta de voluntaris els ha desbordat. Desenes de ciutadans i d’entitats de la ciutat –des d’associacions de veïns fins a escoles, passant per museus, casals de la gent gran, etc.– s’han sumat a la iniciativa, sobretot retallant i plastificant els 6.500 coloms de la pau que seran un dels eixos principals del muntatge. La resposta ha sorprès els organitzadors. “Va venir tanta gent el primer dia al matí a endur-se cartolines per retallar coloms a casa o en entitats que a la tarda ja no teníem feina per als voluntaris que venien aquí”, explica Núria Giol, de l’ANC i encarregada de coordinar els voluntaris. Els preparatius s’han centralitzat a la seu d’Òmnium, però també hi havia voluntaris treballant a les seus de les altres dues entitats. “La resposta ha estat espectacular. Hi ha hagut un efecte multiplicador. Fa la sensació com si s’hagués estès per tot Girona i per altres pobles”, assenyala Laia Vidal, d’Òmnium. Divendres, molt abans del previst, ja tenien quasi tots els coloms llestos.

El projecte –a partir d’una idea inicial de l’artista gironina M.A. Feliu– es titularà El bosc de la llibertat, i, a més dels 6.500 coloms, tindrà com a protagonistes 400 arbres (branques) que, com no podia ser d’altra manera, es pintaran de color groc. Arriben aquesta setmana i les brigades municipals s’ocuparan de pintar-los. El muntatge anirà des de la seu d’Òmnium, a la plaça del Vi, fins a la de l’ADAC, a la plaça de l’Oli, recorrent tot el carrer Ciutadans, on hi ha la de l’ANC. També s’endinsarà un xic a la Cort Reial. Les façanes de les tres entitats seran els punts àlgids, però la intenció és ser presents al màxim de balcons possibles. Aquesta ha estat la tasca de l’ADAC: parlar amb els veïns perquè els donin permís per posar als balcons els arbres amb els coloms penjant. Martí Guillaumet, un dels responsables, destaca que han obtingut molt bona resposta i que, aproximadament, el 70% ha acceptat. Això va ser la feina de la setmana passada, ara, en aquesta, tocarà parlar amb els locals i comerços a peu de carrer, a què es repartiran coloms grocs perquè els posin on vulguin. “El color groc és el que predominarà, perquè és el que ens representa”, assenyala Vidal, que explica la ideal del projecte: “Volem que la gent tingui la sensació quan entra al Barri Vell que s’endinsa a un bosc groc ple de coloms de la pau. La idea és que cada colom és un de nosaltres, que pacíficament lluitem pels nostres ideals.” Els punts àlgids del muntatge seran les seus de les tres entitats, on, a més dels arbres i els coloms blancs de la pau, hi haurà gàbies. Tres en cadascuna de les façanes. Nou en total. I dins de cadascuna, un colom groc amb el nom d’un dels nou presos polítics que hi ha actualment.

6.500
coloms de la pau
, amb el dibuix de Pablo Picasso, s’estan retallant, plastifican, foradant i passant-hi un fil per penjar-los dels 400 arbres grocs que formaran el muntatge de l’ANC, Òmnium i l’ADAC per Temps de Flors. Des de dilluns passat, hi ha voluntaris matí i tarda treballant-hi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró