Societat

METEOROLOGIA

afectacions pel vent

I ahir... les ventades

Les ratxes de vent superen els 100 km/h en diversos punts del país

Protecció Civil desactiva el pla Ventcat i l’Inuncat

El cabal dels rius ha crescut aquests dies gràcies a la pluja i la neu desfeta

Setmana de bogeria meteorològica a Catalunya. Si començava amb nevades, seguides pel fred, les pluges i la llevantada, ahir va ser el torn del vent. Durant l’episodi, les ratxes més importants es van registrar al puig Sesolles, on el vent va arribar als 162 quilòmetres per hora, així com a Portbou (111 km/h) i a Anglès (105). I els vents van venir acompanyats de conseqüències. De fet, el telèfon d’emergències de la Generalitat va rebre un bon nombre de trucades per incidents relacionats amb el vent –concretament, 325–, a les quals cal afegir els avisos que van rebre els Bombers de la Generalitat.

Com és habitual quan es produeixen episodis de vent, la majoria de trucades alertaven sobre arbres caiguts i sobre el risc derivat de desperfectes en el mobiliari urbà i en estructures exteriors com ara fanals, tanques i teules de terrats. Les comarques on es van rebre més avisos van ser el Vallès Occidental i el Barcelonès. Badalona, per exemple, va haver de suspendre la sisena Fira de l’Ensenyament, que s’havia de celebrar ahir, ja que la ventada va malmetre les cinquanta-cinc carpes instal·lades amb motiu de l’esdeveniment. Per la seva banda, a Sabadell van caure una desena de pins a la finca de Can Deu, on s’ubica l’Espai Natura Fundació Sabadell 1859. I, a Vic, una paret es va desplomar sobre el sostre de l’immoble del costat, on es van desallotjar les dues inquilines per prevenció.

La comarca de la Selva també va ser una de les zones més afectades, tot i que sense incidències de gran importància. Per exemple, a la capital, Santa Coloma de Farners, una parella de jubilats van descobrir que els havia caigut a sobre de casa un arbre d’uns sis metres quan un agent de la policia els va avisar. “Sort que estaven dormint”, va reconèixer el regidor d’Obres i Serveis, Manel Barroso. També a causa del temporal de vent, l’N-141, al seu pas per Anglès, va quedar tallada al trànsit a prop de la zona del safareig durant una hora, poc abans de les nou del matí, per la caiguda d’un arbre.

En vista de les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya i de la reducció del nombre d’incidències, Protecció Civil de la Generalitat va desactivar ahir a la tarda la fase d’alerta tant del pla Ventcat com del pla Inuncat, i va donar per finalitzat l’episodi de vent i onatge.

Però el temps també ha comportat conseqüències positives. El cabal dels rius ha crescut gràcies a les abundants precipitacions i a la neu, que s’ha començar a fondre amb el posterior augment de les temperatures. Així, el riu Segre, per exemple, va registrar 75 metres cúbics per segon al seu pas per Organyà, més del triple respecte a la mitjana del mes de març de l’any passat. La previsió és que la tendència es mantingui a l’alça en els propers dies de manera generalitzada. Una situació que anirà a més en les properes setmanes, quan la neu de les cotes més altes es comenci a desfer.

Canvi de registre

Aquest hivern, el temps s’havia caracteritzat fins ara per les altes temperatures, que van fer disparar els termòmetres –es van arribar a assolir màxims històrics–, i per l’absència de pluges, que va portar Catalunya a una situació de prealerta per sequera a causa del baix nivell de reserves d’aigua dels embassaments, que estaven per sota del 50% de la seva capacitat. Però la tendència s’ha capgirat aquesta setmana per l’onada d’aire fred que ha afectat bona part del continent europeu, així com per l’aproximació d’una profunda depressió atlàntica. No obstant això, les pluges generalitzades no han resolt la situació.

El vent provoca onades de fins a 6 metres d’alçària

El vent va provocar un fort temporal marítim dijous que va alterar l’estat del mar. Així, es van veure onades de fins a 6 metres a Llançà i de 5 metres a l’Escala, l’Estartit i poblacions del Maresme.

El Pallars Sobirà registra un gruix de neu de 78 cm

La neu va cobrir el poble d’Espot, al Pallars Sobirà, amb un gruix de fins a 78 centímetres. El van seguir, més de lluny, Boí, amb 62 centímetres, i Cadí Nord-Prat d’Aguiló, amb 59.

Una previsió més tranquil·la per al cap de setmana

Avui es preveu un cel serè al matí, si bé tornaran a aparèixer núvols al llarg de la tarda, sense precipitacions. Demà baixaran les temperatures i podrien caure ruixats en alguns punts del país.

Tres dies seguits de neu després de nou anys

L’Observatori Fabra de Barcelona va registrar aquest febrer tres dies consecutius de nevades, un fet poc habitual, que, de fet, en l’últim segle només s’ha produït en quinze ocasions. L’última, el 2009.

La Bonaigua viu la temperatura més baixa: -19,4 ºC

Les temperatures mínimes van assolir dimarts valors que feia anys que no eren tan baixos. A la Bonaigua, al Pallars Sobirà, es va registrar la temperatura més baixa de l’hivern: -19,4 ºC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró