Societat

Metereologia

Una onada de fred siberià podria portar neu a cotes baixes

La situació extraordinària s’inicia demà i es pot allargar fins dimecres

Incertesa sobre l’abast final de la nevada

L’arribada d’una massa d’aire extremadament freda d’origen siberià que, a partir de demà dilluns i fins almenys dimecres al matí (els models encara no es posaven ahir d’acord amb la durada de l’episodi), cobrirà bona part d’Europa i de Catalunya portarà fred intens amb temperatures molt baixes arreu del país. Quan una altra massa més humida d’origen atlàntic i força activa, topi amb la freda es produirà el còctel necessari que, tradicionalment, provoca nevades en cota zero a Catalunya.

Entre els diferents models encara hi havia algunes discrepàncies ahir sobre l’abast i la durada de la nevada, però la majoria coincidien a veure que aquestes començarien dilluns, de manera feble, i s’estendrien arreu del país amb força intensitat almenys fins dimecres a primera hora del matí quan ja pujaria la cota.

Segons la previsió del Meteocat, que divendres va emetre un comunicat i ahir un preavís per fred i nevades en cotes baixes, l’episodi de neu podria ser “extens” amb gruixos acumulats que podrien arribar fins a entre 0 i 5 cm al litoral, de 5 a 15 al prelitoral i fins a 30 al Pirineu.

Tot i aquestes previsions de “nevada general”, alguns meteoròlegs destacats, com ara Tomàs Molina de TV3, van advertir ahir a les xarxes de la possibilitat que la massa freda no arribés al final amb la intensitat que s’havia anunciat en un principi. “Ai, ai que s’allunya l’onada de fred siberià... va cap a Anglaterra”, va piular Molina al Twitter, tot provocant el desànim entre alguns dels milers de meteoròlegs aficionats que hi ha al país.

L’última gran nevada que va afectar gairebé tot Catalunya amb nombroses incidències va ser la del 8 de març del 2010.

Un escalfament sobtat de l’estratosfera

Gairebé tot Europa sencera, excepte el sud i l’est de la península Ibèrica, tremolarà de fred a partir d’avui i durant gairebé tota la setmana per l’arribada d’una gran bombolla d’aire fred d’origen siberià amb temperatures que no sobrepassaran en cap cas els zero graus i que assoliran noves mínimes històriques. Tot plegat és producte del que els meteoròlegs coneixen com a escalfament sobtat de l’estratosfera (SSW en les seves sigles en anglès). Un SSW és un fenomen meteorològic que passa quan l’anomenat vòrtex polar (cicló persistent a gran escala a prop dels pols terrestres) veu com els seus vents, en general de ponent, s’aturen o, fins i tot, passen a bufar de l’est. El canvi sobtat de direcció el provoca una pujada elevada de la temperatura de l’estratosfera d’algunes desenes de graus kelvin al damunt del vòrtex. L’estratosfera és la capa de l’atmosfera situada entre els 11 i els 50 quilòmetres d’altura.

Mentre que a Europa dominarà el fred, als Estats Units hi fa un calor extraordinari al febrer. Vint-i-quatre graus aquest divendres passat a Nova York, tot un rècord per a un mes de febrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt