Societat

Recuperació de la memòria història

Els nens de la guerra

L’escriptor Jaume Prat és l’autor del llibre ‘Un dia de bombes’, adreçat als alumnes de cicle superior de l’escola pública Montfalgars

El relat vol ser un reconeixement als infants que van viure la Guerra Civil

Aquest any fa 80 anys dels bombardejos de la Guerra Civil a la ciutat de Girona, i amb ànim de retre homenatge a totes les persones que la van patir, i en especial als nens, que avui són ja ancians, l’escriptor i conserge de l’escola Montfalgars de Santa Eugènia, Jaume Prats, i l’il·lustrador Quim Paredes han publicat una novel·la juvenil titulada Un dia de bombes, editada per l’AMPA de la mateixa escola amb la col·laboració del Museu d’Història de Girona. Un llibre que té com a objectiu introduir els alumnes, de manera didàctica, en el tema de la Guerra Civil.

La idea d’aquest llibre neix per la necessitat, segons Prat, de tractar “un tema tabú, espinós i que sovint passa de llarg a les aules”, i perquè als infants els queda molt lluny aquest episodi de la història. La novel·la està basada en fets reals com és el cas d’una de les protagonistes –la Queta– que és, en la realitat, la mare d’en Quim (Enriqueta Baulida). El llibre explica la història d’uns alumnes de primària a qui posen de deures parlar amb els seus avis i àvies perquè els expliquin què va ser la Guerra Civil Espanyola i com la van viure. I el relat es basa en casos com els de la Queta i la seva neta, l’Eugènia.

Una de les claus d’aquesta novel·la és el llenguatge que Prat utilitza a l’hora d’explicar als infants un tema dens i a la vegada complex com és el de la Guerra Civil. Segons l’autor, “només es pot explicar aquest fet dient les coses clares: si l’Enriqueta utilitza expressions com ara matar, saquejar o bombardejar, jo havia de transmetre-ho igual als nens”. L’altra clau són les il·lustracions, a càrrec del dibuixant Quim Paredes Baulida. Els dibuixos són en blanc i negre, i fets a partir de carbonet, segons l’il·lustrador, “per donar espontaneïtat al traç; un homenatge estètic al passat”. Paredes també destaca que no només el text és un homenatge a aquells qui van viure i patir la Guerra Civil en primera persona, sinó que els dibuixos estan fets, també, amb aquesta voluntat.

Un dia de bombes serà la lectura obligatòria dels alumnes de cicle superior (cinquè i sisè de primària) de l’escola Montfalgars, i el treballaran durant unes setmanes a classe. El viatge d’aquests alumnes per la Guerra Civil continuarà amb una visita al refugi antiaeri dels Jardins de la Infància, i una altra a la sala 13 del Museu d’Història de Girona, on es troba l’exposició permanent dedicada a aquest conflicte bèl·lic. D’aquesta manera, l’escola preveu potenciar la comprensió lectora dels alumnes i el coneixement de la història de la seva ciutat.

Se n’han editat mig centenar d’exemplars, gràcies a l’AMPA de l’escola Montfalgars, tots dirigits als alumnes i a diverses biblioteques, entre les quals hi ha la de la mateixa escola. El president de l’AMPA, Xavier Villarroel, valora positivament aquesta iniciativa de l’escola: “Serà molt útil pedagògicament, per conèixer l’entorn on viuen els infants i per reforçar la cohesió social entre els veïns.” Per la seva part, Carme Irla, del Museu d’Història de Girona i l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Girona, destaca la feina de Jaume Prat, amb qui fa més de quinze anys que col·laboren, sigui a partir de llibres, treballs o estudis, molts dels quals relacionats amb la Guerra Civil. Jaume Prat, que es defineix a si mateix com a “historiador d’espardenya”, és un apassionat de la història, i tot no tenir una formació reglada, ha fet descobertes importants a la ciutat, com ara alguns antics refugis bèl·lics.

Cada dia queden menys testimonis directes de la Guerra Civil, i una manera d’explicar als més petits el que va suposar és a través de les sàvies paraules dels més grans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona