Societat

Cop gihadista a Catalunya

L’imam de Ripoll va estar en contacte amb el CNI el 2014

Els serveis secrets van anar a cercar Abdelbaki es Satty quan era a la presó complint condemna per tràfic de drogues

Puigdemont recorda que la Generalitat “ja ho sospitava”

El CNI ha admès, finalment, que l’any 2014 va tenir contactes amb l’imam de Ripoll inspirador dels atemptats de Barcelona i Cambrils el passat 17 d’agost, Abdelbaki es Satty, mentre estava ingressat a la presó de Castelló per un delicte de tràfic de drogues. Segons diversos mitjans de comunicació de l’Estat, Es Satty, a més a més, hauria actuat com a confident.

El que no s’ha pogut confirmar és si els serveis secrets espanyols van tenir contacte amb ell durant tot el temps que va estar empresonat, entre el 2010 i el 2014, ni si durant aquests quatre anys Abdelbaki es Satty va rebre alguna remuneració a canvi. El CNI va explicar ahir que el contacte amb aquest imam, que va morir en l’explosió a Alcanar quan manipulava els explosius que s’havien d’utilitzar en l’atemptat a Barcelona, es va fer “seguint els protocols “ i “com també ho van fer altres Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat”. Es va assegurar que aquesta és una pràctica habitual quan les forces policials “detecten algun indici relacionat amb el terrorisme gihadista”.

El PP no sap res

El govern del PP ahir va tirar pilotes fora. El portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va assegurar que el govern de l’Estat no té “cap informació” sobre el fet i en tot cas es va limitar a informar que la qüestió està “sota investigació judicial i secret de sumari”.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per contra, va qualificar d’“extremadament greu” aquesta informació i va recordar que el govern ja ho sospitava. Puigdemont ho va dir així a través de Twitter: “Cal destacar que avui ha sortit a la llum aquesta informació que confirma les nostres sospites. És un fet tan extremadament greu que a l’Estat espanyol segur que no comporta cap dimissió, ni querella, ni presó.”

Puigdemont va voler remarcar que els qui van dirigir de “forma impecable” la crisi dels atemptats i van resoldre el cas “avui són a la presó i arxivant papers per no passar pel tub del bloc del 155”, referint-se al conseller d’Interior Joaquim Forn i al major dels Mossos Josep Lluís Trapero.

Sospites l’any 2005

La Guàrdia Civil a Barcelona, segons va confirmar aquest diari a principis de setembre, ja havia tingut les seves sospites sobre Es Satty el 2005, en relacionar-lo amb l’operació Xacal: un grups de magribins acusats de formar part d’una cèl·lula terrorista a Vilanova i la Geltrú per dur mujahidins a Síria.

Aleshores es va demanar a l’Audiencia Nacional la intervenció del seu telèfon ja que se’l considerava intermediari a l’hora de donar suport logístic als terroristes. Tot i que el jutge va acceptar intervenir el telèfon, finalment la Guàrdia Civil va acabar demanant el cessament de la intervenció “perquè no havia pogut obtenir informació rellevant”. A partir d’aleshores Es Satty desapareix de la investigació judicial, que se centra en altres persones, en aquell cas en l’entorn de l’imam de Vilanova. En tot cas sí que va transcendir que la Guàrdia Civil treballava amb dos telèfons d’Es Satty i que només un va arribar a ser intervingut durant la investigació. La incògnita sobre per què no es va intervenir l’altre telèfon encara no s’ha aclarit.

L’imam de Ripoll havia arribat a l’Estat el 2002 i el 2004 un altre telèfon seu (no se sap si podria coincidir amb alguns dels que van ser investigats en l’operació Xacal) va aparèixer en el d’alguns detinguts pels atemptats de l’11-M.

Va ser al 2010 quan va ser detingut per tràfic de drogues i empresonat quatre anys. En sortir, es va traslladar a Bèlgica i després va tornar a Catalunya i es va establir a Ripoll, on va captar els joves de la població i va muntar la cèl·lula terrorista. La investigació judicial sobre els atemptats continua sota secret de sumari i està dirigida pel magistrat Fernando Andreu.

L’imam de Ripoll va morir en l’explosió a Alcanar el 16 d’agost quan manipulava explosius que s’havien d’utilitzar l’endemà. No hi ha dubte que va ser l’autor intel·lectual dels atacs a la Rambla i Cambrils, on van morir 16 persones i un centenar més van resultar ferides.

LES FRASES

2004
Es Satty
apareix als telèfons dels autors de l’atemptat de l’11-M a Madrid, que va fer 193 morts i més de 2.000 ferits.

LES DATES

2005
Se’l relaciona
amb l’operació Xacal: un grup de magribins de Vilanova i la Geltrú enviaven mujahidins a Síria.
És tan extremadament greu que a l’Estat segur que no comporta cap dimissió, ni querella
Carles Puigdemont
president de la generalitat
El govern no té cap informació. El cas està sota investigació judicial i amb secret de sumari
Íñigo Méndez de Vigo
portaveu govern espanyol

Els infermers volen formació reglada en emergències

El grup d’infermers d’urgències i emergències del Col·legi Oficial d’Infermers de Barcelona (COIB) ha reclamat que hi hagi una formació reglada per especialitzar-se en l’atenció d’emergències. Ho van demanar ahir en una jornada de reflexió per avaluar la feina feta durant els atemptats de Barcelona, fa tres mesos. El membre del grup d’infermers d’urgències del COIB Octavi Rodríguez va explicar que la seva especialitat “ja es demana al mercat laboral” però la formació no té regulació. De la seva banda, l’infermer del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) va dir que el grup es va crear amb l’objectiu de centrar-se en la formació del col·lectiu, fa un any i mig, i també per “lluitar pel reconeixement” del model d’infermeria català, “referent a Espanya i internacionalment” però que no es difon. La primera jornada organitzada pel col·lectiu pretén mostrar com s’han convertit “en líders en emergències”, tant en atenció hospitalària com fora, així com “explicar la visió real” darrere la institucional. En emergències, l’atenció “depèn de la formació que cada professional tingui en aquell moment”, ha explicat Rodríguez, i per això és d’especial importància fomentar-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona