Societat

Creu Roja alerta del creixement de la pobresa crònica

Un 40% dels atesos pateixen econòmicament des de fa més de tres anys

La precarietat laboral, una de les causes

Creu Roja Catalunya ha alertat de l’augment de la “cronificació intensa” de la pobresa, que ja afecta més del 40% de les persones ateses per l’organització. Segons reflecteix la memòria de la seva activitat l’any 2016, presentada ahir, les principals perjudicades per la pobresa de llarga durada són les famílies joves i monoparentals, sobretot les dones amb fills al seu càrrec.

De les 493.936 persones ateses per Creu Roja el 2016, un 47% van rebre ajuda mitjançant els programes de l’entitat de lluita contra la pobresa. I malgrat que les dades assenyalen que enguany aquesta xifra disminuirà, ja que en els tres primers trimestres del 2017 s’ha registrat un descens del 8,9% respecte a l’any anterior, l’ONG considera que són dades “molt negatives” per l’alt risc de cronificació de la situació de vulnerabilitat d’aquestes famílies. Precisament, Creu Roja ha intensificat la seva ajuda cap a les persones que encara arrosseguen les conseqüències de la crisi i que no han notat els efectes de la recuperació econòmica. Es considera que una persona està en situació de pobresa crònica si ha tingut problemes econòmics l’últim any i almenys dos dels tres anteriors, convertint-se en un problema estructural.

Els principals factors identificats per Creu Roja com a causants d’aquesta cronificació estan relacionats amb l’ocupació: l’atur de llarga durada i la precarietat laboral. “El 40% de les persones que atenem treballen, però amb el seu sou no poden arribar a final de mes: és el fenomen del treballador pobre”, va explicar el coordinador de l’ONG, Enric Morist, que va assenyalar que un 12% dels qui tenen un contracte laboral cobren un salari inferior a 800 euros mensuals.

Davant d’aquesta situació, Morist va fer una crida a actuar per evitar que en el futur “milers de persones” estiguin “desconnectades de la realitat”. Per afrontar aquest problema, Creu Roja va reclamar incentius a les empreses perquè contractin joves i persones més grans de 55 anys fora dels plans d’ocupació, que tenen una durada limitada i no resolen el problema a llarg termini. L’entitat va apostar per un sistema normalitzat d’ocupació d’aquests col·lectius per evitar així que es tornin dependents dels ajuts de qualsevol organització, amb l’impacte psicològic que això comporta.

Les dones, però, són un dels col·lectius més afectats, ja que representen el 60% de les persones ateses per l’ONG. I és que la bretxa salarial provoca que sovint tinguin salaris més baixos, tot i que el fet que la xifra sigui superior a la d’homes atesos també s’explica perquè, en molts casos, tenen menors al seu càrrec i són més “valentes” a l’hora de fer el pas per demanar ajuda.

LA FRASE

Ens encaminem a una societat on milers de persones estaran desconnectades de la realitat si no actuem
Enric Morist
coordinador de creu roja catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera