Societat

jocs del 92

25è aniversari

El rei d’Espanya diu davant de Puigdemont que els Jocs de Barcelona mostren el que es pot fer quan “se suma l’esforç de tots”

El president apel·la a la “lleialtat” entre institucions i l’esperit dialogant i que aposta pel “pacte i el multilateralisme” dels catalans

Durant la cerimònia un espectador ha aixecat una estelada i un cartell on es podia llegir “volem votar”

El rei d’Espanya ha assegurat que els Jocs Olímpics de Barcelona van posar de relleu “el que som capaços de fer i els gran èxits que podem aconseguir quan treballem conjuntament i en una mateixa direcció”. El monarca ho ha dit en l’acte de celebració del 30è aniversari del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), on també hi ha participat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El president ha considerat que els Jocs són una mostra de “lleialtat” entre institucions i un reflex de la forma de ser de Catalunya i la seva gent “que sempre ha adoptat el multilateralisme” i que es fonamenta en principis com “el respecte, el diàleg i el pacte”. Més de 700 persones han pres part en un acte solemne que ha comptat amb un moment anecdòtic quan un assistent ha aixecat una estelada i ha mostrat un cartell on es podia llegir “volem votar”.

En un discurs en què ha combinat, l’anglès, el català i el castellà, Felip VI ha assegurat que els Jocs Olímpics del 92, són un exemple del que es pot aconseguir quan es treballa des de la unitat: “Van posar de relleu el que som capaços de fer i els gran èxits que podem aconseguir quan treballem conjuntament i en una mateixa direcció: quan sumem l’esforç de tots”. En aquest sentit ha assegurat que aquest esdeveniment esportiu “el producte de l’esforç, de la generositat, la solidaritat i el compromís de tots”, així com “de la unitat al voltant d’un projecte que va comptar amb la col·laboració entre totes les administracions i amb l’aportació de milers de persones i voluntaris de Barcelona i de tota Espanya”.

Felip VI ha reafirmat la seva convicció que Catalunya i l’estat espanyol han de seguir treballant de la mà per assolir nous reptes com aquest: “Tots junts seguirem la nostra trajectòria impulsant i millorant i fent créixer el progrés que hem sabut aconseguir durant dècades d’esforç solidari, d’esperit de concòrdia i de confiança en el futur”, ha sentenciat.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha advertit que els Jocs de Barcelona són un reflex de la forma de ser de Catalunya i la seva gent “acollidora, il·lusionada, que sempre ha adoptat el multilateralisme i que es fonamenta en principis com el respecte, el diàleg i el pacte”. Alhora ha assegurat que el “somni” de les olimpíades va se possible perquè “la societat catalana es va bolcar com mai amb més de 60.000 voluntaris” i va existir “un elevat compromís i lleialtat per part de totes les administracions implicades”.

Més de 700 persones han participat en aquest acte que ha servit per posar en valor el llegat dels Jocs Olímpics i la tasca que en els darrers trenta anys ha dut a terme el CAR per formar esportistes de primer nivell. La cerimònia ha comptat amb moments molt emotius, com quan diversos concursants de la darrera edició del programa ’Oh Happy Day’ han rememorat el mític ’Barcelona’ de Freddy Mercury i Montserrat Caballer; quan representants de les quinze ciutats que van ser subseu dels Jocs han rebut una figura del Cobi en miniatura en reconeixement a la seva tasca; o quan s’ha homenatjat a Josep Lluís Vilaseca, qui era secretari general de l’Esport quan es van gestar els Jocs Olímpics i que va ser l’ànima fundadora del CAR. De fet, l’acte d’avui ha servit també per anunciar que a partir d’ara aquest equipament esportiu passarà a denominar-se Josep Lluís Vilaseca en memòria del seu impulsor.

També han rebut un reconeixement el director del CAR, Joan Antoni Prat; l’actual vicepresident adjunt de CIO, Pere Miró i el secretari d’estat per l’Esport espanyol d’aquella època, Javier Gómez Navarro.

Estelades i banderes espanyoles

Una quinzena de persones han rebut el Rei a l’entrada del CAR amb banderes espanyoles i crits a favor de la monarquia. A banda, durant la cerimònia un espectador ha aixecat una estelada i un cartell on es podia llegir “volem votar”. Els responsables de seguretat de la casa reial han intervingut apartat l’espontani a qui han demanat que s’identifiqués.

Aposta pels Jocs Olímpics d’Hivern

El president Carles Puigdemont ha aprofitat l’acte per tornar a obrir la porta a la possibilitat que Barcelona pugui acollir els Jocs Olímpics d’Hivern l’any 2030. Així, ha expressat la voluntat de l’executiu de renovar el compromís de Catalunya amb l’olimpisme i ha assegurat que el Govern “té la mirada posada en poder acollir una altra cita olímpica”.

La celebració ha finalitzat amb un missatge projectat sobre un fons negre on es podia llegir el missatge JJOO d’Hivern 2030 Barcelona - Pirineus. ”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera