Societat

restauració

L’empresari circense Carlos Raluy reobrirà el London Bar

L’antiga propietària va morir el 2016 i l’hi ha deixat en herència perquè garanteixi la continuïtat de l’emblemàtic local del Raval

El nou projecte vol mantenir-ne l’essència, lligada al circ i la cultura

A l’interior del London Bar tot segueix exactament al seu lloc. La seva propietària, Eli Bertrán, va morir el maig de l’any passat i el mític establiment del carrer Nou de la Rambla –al barri del Raval– va abaixar la persiana. Des de llavors, el centenari local –inaugurat el 1910– ha estat tancat. Ahir, però, la incertesa sobre el seu futur per fi es va esvair. Bertrán l’ha deixat en herència a Carlos Raluy, director i fundador del Circ Històric Raluy, que ja treballa en un projecte per recuperar-lo i mantenir-ne l’essència, lligada al món del circ i la cultura. La voluntat és reobrir-lo al desembre, un cop acabats els treballs de restauració necessaris.

El London Bar va tornar a aixecar la persiana durant una estona ahir al matí i no només va captar l’interès de la premsa. Més d’un veí del barri s’hi va acostar per preguntar sobre la situació del local. “Em fa molta il·lusió veure’l obert una altra vegada, era una pena; qui se l’ha quedat al final?”, volia saber una dona que viu a tocar de l’establiment. El London és, sense cap dubte, un d’aquells locals autèntics, dels que doten de personalitat una ciutat. Bertrán, que va morir sense descendència, el regentava des del 1976 i era la neta del fundador, Josep Roca. Amb un gran valor històric per la seva decoració modernista, el London es va convertir aviat en un lloc de reunió per als artistes de circ. Es trobaven allà després de fer ronda pels despatxos dels agents que a principi del segle XX es concentraven a la zona, tot i que al local també s’hi feien negocis i es firmaven contractes artístics. Per aquest espai hi han passat molts artistes i escriptors de renom, com ara Pablo Picasso, Joan Miró, Antoni Gaudí, Ernest Hemingway, Antonio Machado, Rogelio Rivel i els acròbates Frediani.

“Quan em van informar, dos mesos després de la seva mort, que l’Eli havia deixat el local al meu nom va ser una sorpresa; era una cosa que havíem comentat, però no m’ho esperava”, explica Raluy. “El London –prossegueix– era un local dedicat a la cultura i això és el que jo vull que segueixi sent; faré tots els esforços possibles perquè quedi com un petit símbol de la ciutat.” Des del punt de vista sentimental, era important per a Raluy conservar l’establiment. “La història del meu pare dins del món del circ va començar gràcies a aquest bar; jo i la meva família no ens hi hauríem dedicat si no hagués existit”, explica. El seu pare treballava en una fàbrica a prop de Sant Adrià de Besòs i acostumava a anar al local, atret pel circ. Gràcies a Josep Roca va acabar unint-se als Keystone, una de les companyies que el freqüentaven.

El projecte de restauració del London s’ha encarregat a Katrin Baumgarten –de Roomz Arquitectes– i mantindrà l’essència del local. L’establiment tindrà un espai dedicat al Circ Històric Raluy i s’està estudiant la possibilitat de crear una petita sala per fer espectacles de circ i varietats a l’espai on ara hi ha els magatzems. Raluy demana la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona. “Si té la voluntat de conservar el patrimoni de la ciutat seria important que poguéssim rebre els ajuts que preveuen les normes municipals en aquests casos”, subratlla. Al desembre el Circ Històric Raluy estarà durant gairebé tres mesos al Port Vell amb l’espectacle Fortius i la voluntat és inaugurar llavors el London Bar. “I que continuï per molts anys”, conclou Raluy.

LA FRASE

Aquí va començar la història del meu pare dins del món del circ; per mi era important conservar el London
Carlos Raluy
Director del Circ Històric Raluy


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona