Societat

municipal

prostíbuls

Ofensiva de Mataró per tenir a ratlla els bordells

L’Ajuntament detecta que els dos únics prostíbuls que hi ha oberts a la ciutat continuen funcionant amb la llicència caducada

Sense possibilitat d’actualitzar-la, si mantenen l’activitat es precintaran els dos establiments

L’operació de setge de l’Ajuntament de Mataró contra els prostíbuls comença a donar alguns fruits. L’àrea de llicències municipal ha detectat almenys dos domicilis que estarien funcionant com a bordells tot i tenir la llicència d’activitats caducada.

Després que el mes de maig passat una sentència del Tribunal Suprem declarés nuls dos articles de l’ordenança local que entorpien l’obertura de nous locals on es podia exercir la prostitució a la ciutat, la maquinària municipal no ha deixat de fer passes per intentar mantenir-se al marge d’aquests negocis.

A principis de juliol es va suspendre l’atorgament de llicències per a activitats recreatives als polígons, mentre es refà el planejament urbanístic amb l’objectiu de recuperar la capacitat de veto que tenia la normativa.

De forma paral·lela, entre el juny i el juliol es va fer una campanya d’inspecció als locals preexistents, amb l’objectiu de comprovar si s’adequaven als requisits vigents. A Mataró, el cens de prostíbuls recollia fins a nou locals, que tenen l’obligació d’adaptar-se cada cinc anys a la normativa de cada moment per poder renovar els permisos, però cap dels nou establiments ho havia sol·licitat i tots tenien ja la llicència caducada.

La regidora d’Urbanisme, Núria Calpe (CiU), explica que en un primer moment la policia local va fer un informe en què determinava que “no constava cap bordell obert”, però les conclusions no van convèncer el departament, que en una segona inspecció estrictament ocular va detectar prou indicis de l’existència de dos negocis que funcionaven a ple rendiment.

“Sigui com sigui, hauran de tancar l’activitat, perquè ni tenen la llicència ni poden actualitzar-la en el lloc on estan d’acord amb la normativa vigent”, va assegurar Calpe, que recorda que, malgrat que el Suprem hagi tombat alguns articles de l’ordenança, encara hi ha certes limitacions que sí que són vigents, com ara l’obligació de tenir places d’aparcament subterrànies i que totes les habitacions del club tinguin ventilació natural. Unes restriccions que no han estat anul·lades i que tot establiment que demani o que vulgui renovar el permís d’activitat ha de complir per continuar en funcionament.

Tenint en compte aquestes evidències, s’ha demanat a la policia local que ho verifiqui oficialment abans de tancar els prostíbuls, un cop es pugui demostrar que s’hi exerceix la prostitució.

La regidora de Via Pública, Núria Moreno (PSC), va admetre que la feina de certificar i investigar aquesta sospita s’ha traslladat als Mossos d’Esquadra, que són els que tenen la competència. El que sí que ha transcendit és que un d’aquests local està situat a l’entorn dels jutjats de Mataró i l’altre a prop de l’estació de tren.

LA FRASE

Hauran de tancar perquè ni tenen llicència ni poden actualitzar-la amb la normativa vigent
Núria Calpe
regidora d’urbanisme

LA XIFRA

2
establiments
funcionen actualment com a prostíbuls amb una llicència d’activitat caducada a Mataró.

La sentència dels macroprostíbuls

L’ofensiva de l’Ajuntament de Mataró contra el negoci de la prostitució s’ha intensificat després que el Suprem confirmés la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 2015 ja va anul·lar una part de l’ordenança municipal amb la qual es pretenia entorpir l’obertura de dos bordells de grans dimensions a la ciutat. Segons el TSJC, les limitacions que fixava la normativa local feien el projecte inviable i vulneraven d’aquesta manera la llibertat d’empresa. El consistori va al·legar que la normativa de la Generalitat li permetia afegir restriccions addicionals a les que estableix la mateixa llei catalana d’espectacles, però el Suprem tampoc entén que estiguin prou justificades. En aquest sentit, l’ordenança mataronina preveia que els prostíbuls haguessin de tenir un límit màxim de 500 m² per a l’activitat principal i es limitava al 10% de la superfície total l’espai destinat a habitacions. L’alt tribunal, però, recorda que només es podrien haver justificat aquestes restriccions “per evitar aglomeracions d’aquest tipus d’establiments i impedir la coexistència amb altres tipus d’activitats”, dues situacions que l’Ajuntament no hauria justificat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers