Societat

memòria històrica

L’enderroc d’un símbol feixista, a votació a Breda

Els veïns trien si es retira un monument franquista

La CUP ho sol·licita després d’una moció no aprovada pel ple

L’enderroc d’un monument feixista de Breda figura entre les propostes del primer pressupost participatiu que ha convocat l’Ajuntament. La proposta, presentada per la CUP, planteja enderrocar el monument anomenat Los Caídos, construït l’any 1946 en record de les víctimes del bàndol franquista, i plantar en el seu lloc una olivera que recordi totes les víctimes de la Guerra Civil.

El monument està situat a la plaça de la Vila, just al costat d’una de les façanes de l’església de Santa Maria, i està acompanyat d’un altar i una creu. Durant la Transició es va substituir la placa commemorativa que l’acompanyava inicialment per esborrar el seu simbolisme nacionalcatòlic. Actualment, i amb prou feines, s’hi pot llegir: “En recordança de tots els morts de la guerra 1936-1939.”

La CUP (un regidor dels onze que té el consistori) considera insuficient la reinterpretació del símbol i creu que cal esborrar qualsevol signe que encara quedi del franquisme. A més, responsables de la formació independentista consideren molt important canviar una creu –amb tot el que això simbolitza– per una olivera, que simbolitza la pau i no exclou a ningú. Els cupaires van presentar una moció en l’últim ple municipal per retirar el monument, però no va ser aprovada, ja que els sis regidors de l’equip de govern, d’ERC, s’hi van oposar. L’Ajuntament destinarà 10.000 euros del pressupost municipal al que triïn els veïns. L’enderroc tindria un cost aproximat de 2.000 euros.

Les altres propostes

La rehabilitació de l’emblemàtic pont de la Pintoresca, l’edició d’un llibre divulgatiu de la fauna vertebrada del municipi, el condicionament d’un tram de vorera de la carretera d’Arbúcies i una zona d’aparcament d’autocaravanes són algunes de les opcions que poden escollir els bredencs, a banda de l’enderroc del monument feixista.

El període de votacions es va obrir el dia 13 i s’acabarà divendres. La població de més de setze anys i els veïns que els facin aquest mateix any poden votar tres propostes d’un total de set, que han estat validades per l’Ajuntament. Les votacions es poden fer a l’OAC i al centre cultural Els Forns. L’escrutini i la proclamació dels resultats tindran lloc dissabte, a la sala de plens de l’ajuntament.

LA FRASE

Estem a favor de retirar el monument feixista, però no volem destruir-lo a cops de mall. Preferiríem reservar-lo
Dídac Manresa
alcalde de breda (ERC)

LA XIFRA

2.000
euros
és el cost aproximat que tindria l’enderroc del monument i la plantada de l’olivera, a Breda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia