Societat

castellers

Uns Marrecs de primera

La colla castellera celebra el tres de nou amb folre descarregat diumenge a Salt

Abans que acabi l’any volen dur-lo a plaça una o dues vegades més per consolidar-lo

El castell ha situat la colla de Salt entre les deu millors del país

La colla castellera dels Marrecs de Salt va aconseguir diumenge el seu èxit més rutilant i espectacular. Dos-cents trenta-cinc castellers van participar en la pinya, el folre i el tronc per fer un tres de nou amb folre, el castell més important descarregat per l’entusiasta colla gironina.

A la plaça Lluís Companys de Salt hi havia al voltant de tres-centes camises blau Ter. El seu president, Sebastià Morató, per ajudar a visualitzar la dimensió de la gesta als menys avesats al món casteller, va afirmar ahir que el tres de nou és una fita comparable a la concretada pel Girona Futbol Club fa tot just unes setmanes, amb la pujada a primera divisió. “Ara estem entre els millors. El salt que ha fet la colla dels Marrecs és molt gran i ens ha situat de moment al davant d’algunes colles amb setanta i vuitanta anys d’història”, remarca.

Gràcies a l’actuació que va fer diumenge, la colla saltenca, en data d’avui, s’ha situat en una molt meritòria desena posició del rànquing casteller.

Per la seva banda, la cap de colla dels Marrecs, Iruna Rigau, explicava ahir, des d’un punt de vista tècnic, com va anar la construcció del tres de nou amb folre a la plaça Lluís Companys de Salt: “Vam fer un primer intent que es va desmuntar quan l’acotxador ja estava col·locat i l’enxaneta a punt de travessar. La canalla no ho va veure clar i van baixar. Però vam desmuntar-lo sense cap problema i el fet que hi haguéssim quedat tan a prop ens va donar arguments per intentar-lo una altra vegada. A més, va servir per fer veure a la canalla que havia anat bé i que el podíem desmuntar sense problemes. La segona vegada va anar molt ràpid i en cap moment es va patir.”

Tant Iruna Rigau com Sebastià Morató destaquen que la colla tenia plena confiança que ahir els Marrecs aconseguirien descarregar el seu primer castell de nou. Hi va ajudar, admet Rigau, l’agredolça experiència de la diada de Sant Narcís, el mes d’octubre passat, en què van intentar-lo fer tres vegades, amb un intent i dos intents desmuntats.

La cap de colla –ho és des del mes de febrer d’aquest mateix any i és, a més, la primera dona a ocupar el càrrec als Marrecs– valora que s’ha sabut aprofitar aquella experiència. “D’aquella diada vam treure conclusions de coses que s’havien fet bé i d’altres que no tant. Ens vam quedar amb les primeres i hem treballat per corregir les segones”, explica.

Els nous reptes

Tot i que ja han començat a treballar en el quatre de nou, Iruna Rigau diu que portar-lo a plaça no és un objectiu immediat, sinó que el repte, ara, és repetir unes quantes vegades el tres de nou. “Som una colla ambiciosa però ens agrada fer les coses ben fetes, i ara el que toca és portar més vegades el tres de nou a plaça i consolidar-lo. Fer-lo ha estat un pas molt gran”, conclou Rigau.

On de segur tornaran a intentar-ho és en la diada de Fires de Girona, a final d’octubre, i, si tenen prou gent, també en la diada de la colla, a Salt, el primer cap de setmana d’octubre.

Amb ganes de créixer

Morató espera que l’èxit de la diada de diumenge en el marc de la festa major de Salt engresqui més gent a sumar-se a la colla. De fet, ho planteja com una necessitat per continuar creixent. Tot i això, assenyala, darrerament hi ha hagut una bona assistència als assajos, fet que els permet preparar millor les actuacions.

Després de l’aturada estiuenca, els assajos –oberts a tothom que vulgui veure com es preparen per fer castells– començaran de nou el dia 22 d’agost.

Per la seva banda, l’alcalde de Salt, Jordi Viñas, va felicitar ahir els Marrecs per l’èxit que han aconseguit, i va atribuir-lo al treball perseverant amb què els Marrecs preparen els castells, i a la il·lusió que hi posen.

Viñas va avançar que es posarà a la plaça Lluís Companys una placa per recordar l’efemèride, al costat de les que ja hi ha, en una data que es concretarà amb la colla.

LES XIFRES

235
castellers
van formar part de la pinya, el folre i el tronc per fer el 3 de 9 amb folre, segons el recompte de la colla.
11.235
punts
tenen els Marrecs de Salt en el rànquing, i ocupen la desena posició, al davant d’algunes colles històriques.
4
intents
a plaça han fet del 3 de 9 amb folre abans d’assolir-lo. Tres per les Fires de Girona i un diumenge, a Salt.

Del pilar de 4 al 3 de 9 amb folre en 21 anys

J. Nadal

Els Marrecs tenen tres dates fonamentals en la seva gènesi: el dia de la seva fundació, el de la primera actuació i el dia del bateig. Es van fundar el 8 de novembre del 1995 a Salt després que els fundadors quedessin encantats pel món casteller durant la diada castellera de la plaça del Vi de Girona, l’octubre d’aquell mateix any. La primera actuació la van fer el 5 de gener del 1996, a Salt, en la recepció dels Reis d’Orient, amb el seu primer pilar de 4 carregat. El seu bateig va ser tres mesos més tard, el 14 d’abril, també a Salt, apadrinats pels castellers de Terrassa i els Ganxets de Reus. Aquell dia van descarregar un 4 de 6 amb agulla, un 3 de 6 i van carregar un 2 de 6. Més enllà d’aquestes efemèrides –inaugurals, diríem–, n’hi ha d’altres de les diverses fites assolides. Les més remarcables o, almenys, les que han suposats salts endavant per a la colla. El 24 d’octubre del 1999, a Girona, van descarregar el 2 de 7. El primer castell de 8 que van descarregar va ser el 4 de 8, també a la plaça del Vi, el 4 d’agost del 2001. El 2012 van fer la seva primera tripleta: van carregar un 2 de 8 amb folre i el van completar amb un 3 de 8 i un 4 de 8. El 5 de 8 el van descarregar el 26 de juliol del 2015 a la plaça Lluís Companys de Salt, castell que ja havien carregat l’octubre anterior, per Sant Narcís, a Girona. A aquestes dates per al record, s’hi ha sumat ara, amb lletres d’or, el 3 de 9 descarregat diumenge a la seva pròpia plaça. Els Marrecs tenen el domicili a Salt, però són també, amb la mateixa identificació, la colla castellera de Girona. Des del 1997 fan cada any la pujada del pilar a la catedral en una cita que s’ha convertit en icònica per a la colla. Els primers assajos es feien en equipaments municipals que se’ls cedia per a l’ocasió: el pavelló municipal, l’escola La Farga o la Coma Cros, fins que el 2011 van ocupar el local d’assaig actual a les naus Guixeres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona