Societat

El drama dels jutjats de Vilafranca: 31 jutges en trenta mesos i cap fiscal

Els advocats denuncien la precària situació judicial que viu la capital de l'Alt Penedès, on encara s'utilitza el fax per prendre declaració a les víctimes

Els cinc jutjats de primera instància i instrucció de Vilafranca del Penedès s'han convertit en paradigma de la precarietat a causa de l'elevadíssima rotació de jutges: 31 en els últims 30 mesos. Tots són jutges que vénen de fora de Catalunya i poc després de prendre possessió demanen el trasllat a algun partit judicial proper al lloc de procedència.

Des del 2014, aquesta dinàmica s'ha convertit en un mal endèmic que, afegit a la manca de fiscals, ha fet esclatar els advocats que treballen en aquest partit judicial i que exigeixen solucions urgents. Andreu Batlle, delegat a l'Alt Penedès del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, assenyala que la situació no és culpa ni dels jutges, ni dels funcionaris, ni de la fiscalia ni tan sols de la Generalitat, sinó del Ministeri de Justícia, que continua tenint les competències sobre l'organització judicial a Catalunya així com els criteris per cobrir les places vacants. Segons Batlle, tot i que l'edifici judicial disposa d'una oficina per a la fiscalia aquest espai no s'ha utilitzat mai i totes les actuacions que requereixen la intervenció del ministeri públic s'han de fer a través de la fiscalia de Vilanova i la Geltrú, que pertany al partit judicial del Garraf.

Encara es fa servir el fax

Encara que sembli increïble de creure al segle XXI, quan algun jutge de Vilafranca necessita la intervenció d'un fiscal perquè assisteixi en la declaració d'un testimoni, víctima o acusat, el mitjà de comunicació avui encara és l'obsolet fax i, en ocasions, la videoconferència. “El fet que el fiscal no pugui estar físicament present en les declaracions i veure les gesticulacions o l'actitud del declarant resta credibilitat al sistema i no ofereix les garanties suficients als ciutadans”, afirma Batlle, que considera que com a mínim a Vilafranca s'haurien de cobrir entre dues i tres places de fiscal, que ja existeixen, i fins i tot hi ha un despatx que no s'ha fet servir mai.

Mocions als plens

El cap dels advocats penedesencs està liderant una campanya per aconseguir el suport de les màximes institucions locals i comarcals per reclamar una solució urgent. En aquest sentit, ha promogut una moció perquè s'aprovi en els plens de la trentena d'ajuntaments de l'Alt Penedès i al Consell Comarcal. També té el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya i del seu conseller, Carles Mundó, de qui li consta que també està fent gestions a Madrid. Andreu Batlle confia que tota aquesta pressió permeti millorar el servei de justícia que reben avui els ciutadans de l'Alt Penedès i que, al seu criteri, està molt per sota del que reben els ciutadans d'altres partits judicials.

LA XIFRA

5
jutjats de primera instància i instrucció
són els que avui té assignats el partit judicial de Vilafranca

LA FRASE

Que el fiscal no pugui assistir a una declaració resta credibilitat al sistema judicial
Andreu Batlle
DELEGAT ICAB ALT PENEDÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat