Societat

Successos

frau pel cas nàdia

“Ens han ben enganyat”

Els veïns de Fígols i d'Organyà, que es van bolcar en les campanyes de suport per al tractament de la Nadia, es mostren decebuts amb els pares

Durant els tres anys que fa que resideixen a l'Alt Urgell, la família havia rebut el suport incondicional dels seus conciutadans, que organitzaven periòdicament subhastes i tómboles de suport

“És difíciltrobar algú a Organyà que no hagi col·laborat amb ells”, explica un veí del poble

Fígols és un petit poble de carrers inclinats i cases de pedra robusta que s'aixequen passat el coll de Nargó, a la comarca de l'Alt Urgell. Hi conviuen les cases de muntanya amb corrals des dels quals se sent grunyir algun porc, amb xalets reformats i amb cotxes Toyota 4x4 aparcats al davant. Aquest va ser l'indret escollit pels pares de la Nadia Nerea, quan fa tres anys van deixar Palma i es van instal·lar a Catalunya.

La notícia que les campanyes per ajudar a finançar els tractaments de la petita han resultat una estafa i el fet que ara el pare estigui detingut i investigat pel jutjat de la Seu d'Urgell ha caigut com una gerra d'aigua freda entre els veïns d'aquest poble i el d'Organyà, situat al costat, i on el pare, Fernando Blanco, havia obert una botiga de vins, just al centre d'Organyà, a peu de la carretera que porta cap a Andorra.

Ja no s'hi venen vins. Un petit cartell dels Mossos d'Esquadra anuncia que el local està precintat mentre el jutge investiga els béns dels pares de la Nadia i el destí del prop d'un milió d'euros que haurien recaptat aquests darrers en diverses campanyes de solidaritat.

“Ens han ben enganyat”, explicava ahir un dels veïns d'Organyà que va participar en una tómbola col·lectiva feta recentment en suport al tractament de la nena. “És molt difícil trobar algú d'Organyà que no hagi col·laborat amb ells”, explica l'home, un jubilat que prefereix que el seu nom no surti al diari. “Tothom va participar-hi i els que guanyaven el regal el tornaven a deixar; jo no tinc ni un ral i hi vaig aportar 25 euros, però mira, bon profit els faci”, explica... Els primers dies d'haver esclatat la polèmica, alguns veïns encara defensaven els pares i confiaven que s'aclaririen els dubtes que alguns articles periodístics assenyalaven. Especialment els que més s'havien bolcat amb la família. A Fígols es va crear l'Associació d'Amics i Veïns de la Nàdia, que va col·laborar activament en les campanyes de recaptació i de difusió a través dels mitjans. Ahir, però, va ser impossible trobar algun veí que la defensés, ni a Fígols ni a Organyà. “No ha estat cap sorpresa”, es va limitar a dir una veïna de Fígols que sortia de casa seva, vestida amb roba de running i sense ganes de parlar amb periodistes, com la resta de veïns del poble.

“En els últims temps sí que havia començat a córrer que potser hi havia alguna cosa estranya; els cotxes que tenien i el fet que visquessin en un xalet de 800 euros de lloguer, quan a Organyà hi ha actualment pisos de 200 euros, eren coses que feien pensar si necessitaven tanta ajuda o no per a la nena”, explica un altre home, que també evita donar el nom, i encara més deixar-se fotografiar.

“És que és un tema molt lleig, no tenim gaires ganes de parlar-ne en públic”, reconeix un home des d'un restaurant del centre d'Organyà, a prop de la botiga de vins del pare de la nena: “El meu fill anava a la mateixa escola que la nena, ells no es feien gaire amb la gent d'aquí, però tot i això tothom va ajudar-los d'una manera o altra.” En aquell restaurant, de fet, van cuinar de franc els pastissos que després es van vendre en benefici dels tractaments de la Nadia, els quals ara el jutge investiga i que, de moment, la família no ha pogut acreditar. Petits gestos solidaris “perquè als pobles tothom vol ajudar, sigui qui sigui la persona que ho necessiti”, sosté una veïna d'Organyà, que també es mostra “molt decebuda i enganyada”. Ni a Fígols ni al Pirineu no hi tenien familiars ni amics quan van arribar. “A mi els pares ja no m'importen; pel que em sap greu tot plegat és per la pobra nena”, conclou.

3 anys
han viscut els pares de Nàdia Nerea al poble de Fígols, creant també molts vincles amb el poble d'Organyà, on la nena anava a escola i on el pare havia obert una botiga de vins en un punt estratègic de la població. Després de la detenció dels pares, la nena ha tornat a Palma, amb familiars de la mare.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Marta Paset
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tordera (ERC)

“No aprovar el pressupost és el primer gran fracàs del govern”

Tordera
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona