Societat

La contra

Herois del càncer

El fotògraf Vicens Tomàs de Malgrat presenta un documental amb el testimoni de veïns del municipi que han afrontat la malaltia amb l'esperança ferma de superar-la

Poc menys d'una hora per explicar la pitjor experiència viscuda per catorze malgratencs: patir un càncer. Pot semblar poc temps, però no ho és quan es tracta de parlar davant la càmera, en una conversa distesa però sense amagar res. Recordar fa mal i obre la porta altre cop als fantasmes, però cal fer neteja de les males vibracions i afrontar el futur amb un optimisme que en més d'una ocasió semblava que es quedaria en el camí. El fotògraf Vicens Tomàs ha assumit un dels encàrrecs més difícils de la seva trajectòria, en l'aspecte emocional, i n'ha extret l'obra Viure el càncer. “Estem acostumats a veure reportatges que tracten el càncer des de moltes vessants, però jo he volgut fer un documental que parla de superació de la malaltia, de valentia, de tossuderia per afrontar un demà que se't nega. És un homenatge a tots aquells que han estat abatuts i s'han tornat a aixecar”, explica. Tomàs admet que l'experiència d'entrevistar catorze persones amb càncer ha estat “colpidora”, però reconeix que en tots els casos hi ha trobat “unes ganes enormes de viure aquesta segona oportunitat”.

La proposta de documental –que s'estrena diumenge al Centre Cultural de Malgrat, a les dotze del migdia– va sorgir de la Junta Local del Càncer, amb la qual havia treballat prèviament. “Volien disposar d'un material gràfic i actual que servís tant per als malalts com per a la gent que es volia apropar a la malaltia”, recorda, i afegeix: “Des del primer moment vaig posar com a condició que els testimonis havien de ser gent de Malgrat, herois ben propers”. Superada la reticència inicial, Vicens Tomàs assegura que la col·laboració de les persones que surten en el documental “és increïble”. Amb el plantejament d'una conversa informal, cadascun d'ells desgrana el seu particular viacrucis des que li van diagnosticar la malaltia. “Parlem dels tractaments, de la por de morir, de la ràbia, de com ho viu la família i de com, en un moment donat, decideixen que val la pena lluitar i que no perdran l'esperança”, assenyala, i destaca que “el missatge final busca l'optimisme”. El documental té com a banda sonora la música del conegut grup d'havaneres Els Cremats. La producció ha estat a càrrec de Carme Beltran i Vicens Tomàs; la realització i el muntatge, a càrrec de Pep Boix, i la gravació, de Pere Margall, Marta Tomàs, Jordi Ribot i Pep Boix. En el documental també hi ha col·laborat el doctor Miquel Hernández-Bronchud, cap del servei oncològic del Vallès Oriental, que hi aporta la informació més acadèmica. El document està previst que comenci a circular arreu del Maresme segons la demanda d'entitats, escoles, instituts i ajuntaments. “És una bona oportunitat perquè tots rumiem sobre allò que és més important”, considera l'autor. No en tinc cap dubte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Milers de joves es manifesten contra el capitalisme i per un futur més verd i “digne”

Barcelona
SOCIETAT

Les gambes atrauen milers de visitants a la seva fira de Palamós

palamós
successos

Es confirma el feminicidi d’una veïna de Tarragona a mans del seu fill

Tarragona
SOCIETAT

Bancs per a la diversitat sexual al barri de Germans Sàbat

girona
educació

L’Institut Ca n’Oriac de Sabadell, premi Baldiri Reixac a l’escola transformadora

L’Espluga de Francolí
SOCIETAT

Tallers i signatura d’autors en la Fira del Llibre Infantil i Juvenil

girona
Mobilitat

Cadena humana per demanar la connexió en metro de la Trinitat Nova i la Trinitat Vella

Barcelona
MEDI AMBIENT

Recullen 230 quilos de brutícia en dues hores a la platja de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Compres a l’aire lliure a la Botiga al Carrer de Girona

girona