Societat

La contra

La Garoinada de Palafrugell

Amb vint anys és la campanya gastronòmica més antiga de la demarcació, però que manté una bona salut en conservar la seva essència, la desestacionalització

La Garoinada de Palafrugell, que és la mare de totes les campanyes gastronòmiques que es cuinen i descuinen a la demarcació de Girona, arriba a la vintena edició amb un bon estat de salut. El motiu no és altre, com defensa l'alcalde, Sergi Sabrià, de saber mantenir, tot i els canvis i les novetats, la seva idea original, és a dir, servir d'element desestacionalitzador de la temporada estival. La campanya culinària funciona tan bé que fins i tot alguns establiments han canviat les dates de tancament per poder participar en la campanya, que comença avui i es farà fins al 13 de març.

En aquesta edició els establiments participants són els restaurants La Casona, La Xicra, Pa i Raïm, i Xadó, l'hostal La Llagosta i els hotels El Far, Llafranch, Tamariu i Llevant. Els menús oscil·len entre els 40 i 45 euros. Com cada any, els establiments ofereixen com a primer plat una degustació de garoines, per després canviar el segon plat i les postres per evitar que sigui repetitiu cada any. Així, enguany, el segon plat és fideus a la cassola, en què cada establiment el fa al seu estil, i de postres, recuit. La varietat del segon plat i les postres ajuda, al mateix temps, a promoure la cuina tradicional.

Malgrat això, els establiments participants resten oberts a oferir totes les variants possibles per satisfer el gust dels consumidors. Com també resten oberts els paquets de cap de setmana, en què, per un preu de 110 euros, es pot gaudir d'una nit d'hotel de 3 o 4 estrelles amb esmorzar, un menú de la Garoinada, una excursió en vaixell amb aperitiu a bord, entrada gratuïta a totes les instal·lacions culturals del municipi i un regal exclusiu. Enguany, en restar tancat el Museu del Suro, l'alternativa és l'accés a dalt la torre de l'aigua de Can Mario.

La campanya, a més, vetlla per la qualitat i la sostenibilitat. Tot i això, els restauradors es veuen obligats a donar compte de les garoines que serveixen als inspectors, cosa que no passa els caps de setmana, quan obren altres locals, ja que els controladors no treballen, com li va dir un al xef palafrugellenc Kim Farrarons.

La Garoinada, al mateix temps, és el tret de sortida de la resta de campanyes gastronòmiques que es fan a la comarca del Baix Empordà. Aquestes són a part de la Garoinada: el Menú de l'Olla de Peix, el Menú de la Gamba i el Menú de l'Escamarlà, a Palamós i Calonge; la Cuina de l'Arròs, a Pals; les Receptes de l'Àvia, a la Bisbal d'Empordà; la Cuina de l'Horta i la Cuina de 'Aviram, a Peratallada (Forallac); el Peix de Roca, a Begur; el Peix Blau Ganxó, a Sant Feliu de Guíxols; Tastets de Mar: la Clova i la Poma a la Cuina, a Torroella de Montgrí, i la Cuina del Bolet, a Santa Cristina d'Aro. I Palafrugell, també clou les mostres amb la campanya del Niu, un plat típic taper.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.