Societat

Els sensellar de Girona tenen sostre durant quatre mesos

L’Ajuntament activa el pla de fred, el dispositiu de l’antic edifici de la UNED per als indigents de la ciutat

Un pla pilot a l’estiu va intervenir en espais públics a Santa Eugènia amb diferents equips

Des d’aquesta matinada i fins al 31 de març del 2023, l’Ajuntament de Girona posa en servei un dispositiu per a les persones sense sostre –n’hi ha 86 a la ciutat– a l’edifici de l’antiga UNED, al Barri Vell. El pla de fred dona allotjament nocturn durant quatre mesos a 42 persones, 7 més que l’any passat. El centre d’acolliment i serveis socials La Sopa deriva la majoria dels usuaris.

Aquest any l’Ajuntament recupera l’obertura de quatre mesos després que qüestions burocràtiques endarrerissin l’inici del servei el 2021, segons admet la regidora de Drets Socials i Cooperació, Núria Pi (Junts). Hi ha 2 places en cas d’aïllament i hi ha sis places de les 42 per a dones. 81 dels 86 indigents a Girona són homes.

El dispositiu s’obre a partir de les vuit del vespre i hi ha un reforç tècnic en la franja d’entrada. “Hi ha pocs conflictes en el pla de fred, però els que hi ha acostumen a ser en la franja d’entrada. Vista l’experiència de l’any passat, vèiem que es podia millorar en aquest aspecte.” Persones voluntàries i amb experiència de carrer del programa Trobades amb sostre de Pedret donen suport al dispositiu.

D’altra banda, a l’estiu l’Ajuntament va endegar un projecte pilot d’intervenció socioeducativa al carrer. Hi van intervenir dinamitzadors comunitaris dels centres cívics, l’equip de medi obert per a joves sense llar i l’equip de carrer de La Sopa (que ja treballa amb els sensellar). “Va ser una manera de treballar amb activitats més informals en un barri, a Santa Eugènia, on hi ha molta vida al carrer”, explica Pi. En la iniciativa hi van col·laborar l’Espai Jove Güell, el centre cívic Santa Eugènia, personal d’atenció primària, associacions de veïns del barri i la Policia Municipal.

LA XIFRA

42
places
d’allotjament nocturn ofereix l’Ajuntament de Girona a través del pla de fred. És a l’edifici de l’antiga UNED.

Onze hores i mitja, consigna i servei de dutxa

El pla de fred ofereix la possibilitat de tenir allotjament nocturn des de les 20.30h i fins l’endemà a les 8 h. Personal municipal, amb el suport d’entitats socials i voluntaris, ofereixen un caldo calent a la nit i un àpat per esmorzar. Ahir al matí a Girona hi havia una temperatura d’1 ºC. Els usuaris han de respectar unes normes i tenen a l’abast un servei de consigna i de dutxa a les instal·lacions municipals de la Devesa “dos o tres dies a la setmana”, informa el consistori. A l’edifici, hi ha un vigilant de seguretat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia