Societat

Vallter i Vall de Núria preparen amb “optimisme” la nova temporada d’esquí

L’encariment energètic preocupa el sector de la restauració, que concentra més l’activitat per estalviar costos

Les estacions d’esquí del Ripollès preparen amb “optimisme” la nova temporada d’esquí. Les enfarinades de paisatge dels últims dies confien que sigui la prèvia d’un any de nevades, un factor indispensable per a l’activitat. A Vallter 2000, que obrirà el 2 de desembre, han notat que hi ha ganes de neu. “La venda de forfets de temporada està animada, més que altres anys”, explica a l’ACN el seu director, Enric Serra. Serà un any sense restriccions de covid i també estarà marcat per l’encariment de l’energia. Un factor que preocupa al sector de la restauració. El president de l’Associació d’Hostaleria del Ripollès, Fran Barroso, admet que s’estan fent ajustos, com ara obrir menys dies o menys hores, per “retallar energia d’on sigui”.

Falten pocs dies perquè les estacions d’esquí del Ripollès obrin de nou, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin. Vallter 2000 preveu fer-ho el 2 de desembre. Enguany l’estació ha fet un pas més per la sostenibilitat, amb mesures com la substitució gradual de canons de neu que necessiten menys aigua i energia. La fi de les restriccions també els permet recuperar espais com el pícnic. Una de les novetats és l’obertura d’una tercera escola d’esquí i la incorporació d’una empresa d’activitats de muntanya. L’objectiu és ampliar l’oferta per a públic familiar davant l’augment de la demanda de l’any passat. “Tothom vol aprendre a esquiar de 10 a 14 i ho volem aprofitar al màxim”, afirma el director. La pandèmia, a més, ha despertat un major interès per les activitats de muntanya. “La gent vol sortir de la ciutat, fer esports a la muntanya i, quan ho proven, no poden parar”, explica Joan Mas, director de l’escola Setcases Esquí que s’instal·la a Vallter aquest any.

A nivell de restauració, també esperen tenir un “bon inici de temporada”. El responsable d’aquest servei, Carles Hortet, detalla que han hagut d’apujar els preus un 10% per la inflació i la crisi energètica, però han recuperat les plantilles d’abans de la pandèmia perquè les previsions son bones. “Ens preocupa que les famílies tinguin menys pressupost però creiem que la gent espera poder viure una temporada amb plena normalitat i esperem que ens afecti el mínim possible”, afirma.

Pel que fa als preus de forfet, a Vallter s’ha apujat un 7% respecte l’any passat, 2 euros en el forfet estàndard. Ara bé, el seu director ho minimitza tot recordant que el 2014-2015 van fer una “baixada dràstica” del cost del forfet perquè consideraven que hi havia coses a millorar. L’estació ha fet importants inversions des de llavors i ara, diuen, “es posen al nivell de preus” de fa vuit anys.

A Vall de Núria, les sensacions per aquesta temporada també són “molt bones”. La responsable de relacions públiques, Ruth Bové, explica que estan ja rebent moltes consultes de compra de forfets i de temporada. El tren cremallera reobrirà el 2 de desembre i l’endemà, l’estació de muntanya amb el Parc Lúdic i les activitats d’hivern. Si les condicions acompanyen també obrirà l’estació d’esquí. A nivell de millores, segueixen avançant en àmbits com l’eficiència energètica i la gestió de residus. Aquesta estació també ha apujat el pack de forfet i cremallera d’un dia, concretament un 3%, un euro més respecte l’any passat.

Al Port del Comte, preocupats per l’encariment energètic

L’encariment del cost energètic és un dels factors que més preocupa aquesta temporada a l’estació del Port del Comte, gestionada per privats. El seu director, Albert Estella, explica que el preu de l’energia s’ha triplicat respecte l’any passat. “Som una estació petita i costa de cobrir despeses”, admet. L’any passat ja van augmentar el forfet un 5% i enguany, amb aquest context, l’apujaran un 8%. Concretament, 3 euros en el cas del forfet estàndard en temporada alta. “Som de les que conservàvem el preu cada any però enguany ho hem apujat a la força” per l’augment de costos, afegeix.

Si les condicions meteorològiques acompanyen, esperen obrir a finals de novembre o principis de desembre. Pel que fa a la demanda, explica que la resposta local està essent molt similar a altres anys i a bon ritme. “La resta van molt més a última hora i esperen la primera nevada”, precisa. L’estació ha continuat amb les millores per ser més sostenibles i eficients en àmbits com l’aprofitament d’aigua amb el desglaç i el sembrat de pistes per millorar l’estabilitat i manteniment de la neu, entre d’altres accions.

La restauració fa ajustos per reduir la factura energètica

El sector de la restauració també es prepara per una bona temporada d’esquí per l’arribada de visitants que volen tornar a gaudir de la muntanya i la neu. L’encariment energètic, però, és el factor que més els preocupa. “Mirem molt les compres, les matèries primeres i al final s’haurà de repercutir al client”, afirma el president de l’Associació d’Hostaleria del Ripollès, Fran Barroso. De mitjana els preus s’han apujat entorn d’un 9%, però cada cas és diferent, admet.

Arran de la pandèmia el sector ha fet ajustos: “És un altre model, abans s’anava al bar quan un volia i ara s’hi va quan és obert”. Barroso explica que, si bé s’han recuperat les plantilles d’abans de la pandèmia, el que s’ha fet és concentrar l’activitat i obrir aquelles franges que s’espera que hi hagi més clients. “Tenir el personal quan més falta fa i sigui rendible perquè, si no, no surt a compte”, remarca. Estalviar el màxim d’energia és una altra prioritat. “No estem parlant de posar llums LED sinó d’apagar neveres, forns i escurçar torns de cuina, s’ha de retallar energia d’on sigui”, afegeix.

Tancar entre setmana

Una part important dels establiments hotelers de la Cerdanya preveu tancar entre setmana i en períodes de menys ocupació amb la finalitat d’estalviar energia. La presidenta de l’entitat que els agrupa, Núria Vidal, afirma que la factura dels subministraments s’ha multiplicat, com a mínim, per tres i que opten per aquesta mesura per tal d’evitar que sigui necessari haver de repercutir aquest cost als clients. Així, les tarifes s’han incrementat lleugerament i la idea és tancar alguns espais i prescindir d’alguns serveis. Mentre, escoles d’esquí com Camp Base de Llívia (Cerdanya) han negociat una retallada de beneficis per facilitar que continuïn les sortides de grups d’escolars, a més d’altres “estratègies” per fer front a l’actual situació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia