Medi ambient

cop27

Biden: “Els Estats Units estem actuant, tots han d’actuar”

Demana disculpes perquè el seu país s’hagués retirat dels Acords de París sota la presidència del seu predecessor, Donald Trump

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha afirmat aquest divendres que “els Estats Units està actuant i tots han d’actuar” en la lluita contra el canvi climàtic i ha subratllat que “si es pot finançar el carbó en països en desenvolupament, no hi ha raó per a no finançar energia verda” en ells.

Biden s’ha expressat així durant la seva participació en la cimera del clima COP27 que es desenvolupa a la ciutat egípcia de Xarm el-Xeikh, amb un discurs en el saló plenari de reunions, abarrotat després que s’enviessin invitacions als delegats, els qui van interrompre el seu discurs en diverses ocasions amb aplaudiments.

“Per a doblegar la corba d’emissions, tots els països han d’actuar. En aquesta reunió hem de renovar i elevar les nostres ambicions climàtiques. Els EUA estan actuant, tots han d’actuar. És un deure i responsabilitat de lideratge global. Països que estan en posició d’ajudar haurien d’estar ajudant als països en desenvolupament perquè puguin prendre decisions climàtiques decisives”, ha dit Biden.

El líder estatunidenc, que abans de la seva presentació va mantenir una trobada amb el president egipci, Abdelfatah al Sisi, va aprofitar per a presentar alguns dels plans d’acció climàtica empresos pel seu govern i es va disculpar perquè el seu país s’hagués retirat dels Acords de París sota la presidència del seu predecessor, Donald Trump.

“Avui finalment gràcies a les accions que hem pres, puc ser aquí com a president dels EUA i dir que complirem amb els nostres compromisos d’emissions per a 2030. Aixequem el vol per a fer la nostra part, per a evitar l’infern climàtic del qual ens va advertir apassionadament el secretari general de les Nacions Unides a principis d’aquesta setmana”, ha dit Biden.

El discurs del mandatari ha estat ple de referències a l’emergència climàtica i a la necessitat de treballar “junts” per a abordar els problemes derivats de l’escalfament global.

En aquest sentit, ha denunciat expressament l’atac de Rússia a Ucraïna com a generador d’un “trastorn” mundial que exacerba l’escassetat de menjar, els pics energètics, i la volatilitat dels mercats energètics, “elevant la inflació global”.

“Davant aquest escenari, la guerra russa només enforteix la urgència de la necessitat de la transició energètica fora dels combustibles fòssils. La seguretat energètica de cada nació es beneficiarà d’un futur energètic net i diversificat”, ha afegit.

Biden ha desgranat davant el públic de la COP27 algunes de les mesures d’impuls al canvi climàtic, tant domèstiques com de suport als països en desenvolupament, com la duplicació del compromís estatunidenc al Fons d’Adaptació fins a 100 milions de dòlars o el lliurament de 150 milions de dòlars en ajudes per a accelerar el Pla d’Emergència del President per a l’Adaptació i la Resiliència (PREPARI) a Àfrica. També ha anunciat ajudes a Egipte per a contribuir a accelerar la transició ecològica del país àrab.

A més, els Estats Units reforçaran les regulacions nacionals propostes sobre el metà en el sector del petroli i el gas perquè les emissions d’aquest gas d’efecte d’hivernacle baixin al país un 87% respecte a 2005.

“Els desafiaments són grans, però la nostra capacitat és major que el desafiament. Així que posem el futur a les nostres mans i fem el món que desitgem (...) Per a tenir un futur més pròsper i equitatiu. És per això que som aquí i podem fer-ho. Estic segur”, ha culminat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia