Societat

Tot per fer o feina avançada

La crisi a la Generalitat amplia les opcions per cobrir la plaça vacant d’alcaldable a Junts

Salellas es resisteix a dir que encapçalarà Guanyem i mentrestant fa tàndem amb Andreu

Paneque i Ayats fan camí

La llista més votada en les últimes tres municipals a Girona –Junts, abans CiU– busca alcaldable després de l’aposta fallida d’Assumpció Puig. Tot està per fer amb vista a succeir Marta Madrenas com a candidata, mentre que les tres altres formacions amb possibilitats de victòria (Guanyem, el PSC i ERC) tenen feina avançada.

El que podria passar a Girona depèn, ara més que mai, de l’enrenou a la Generalitat. Després de la destitució del vicepresident, Jordi Puigneró (Junts), la hipotètica sortida de Junts del govern i el trencament del pacte amb ERC podria facilitar que la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, o bé el secretari general del Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font, aterressin a Girona. Ja hi ha moviments, com ara l’hipotètic pas de Mercè Garcia [vegeu peça].

“La desorientació”

ERC, socis de Junts a Girona, considera que la renúncia de Puig costa d’entendre. “El fet que hi hagi tantes passes endavant i tantes passes enrere pot desorientar la ciutadania respecte al model de ciutat a partir del 2023”, diu el portaveu d’ERC i vicealcalde, Quim Ayats.

Des de l’oposició, Lluc Salellas (Guanyem) diu que el que ha passat demostra “poca habilitat i un mal final de cicle i de projecte de Junts”. A Sílvia Paneque (PSC) li sembla que “les coses s’haurien pogut fer millor”, però diu que els partits tenen els seus propis funcionaments.

Quant a les candidatures, a la tardor –abans de Sant Narcís– se sabrà l’alcaldable de Guanyem. Salellas es resisteix a dir que encapçalarà la candidatura. Prefereix explicar que treballen en la formació “d’un equip que ha de prendre el relleu” en la gestió de la ciutat i manté una lectura àmplia de l’article número 1 del codi ètic de Guanyem: “Les regidores i els regidors podran exercir el càrrec durant un màxim de dos mandats consecutius.” El portaveu fa de regidor des del 2015, però fins al 2019 formava part del grup de la CUP.

De moment, Salellas i la regidora Cristina Andreu es reparteixen el protagonisme en una mostra de “lideratges compartits. És cap on va la societat, més plural i més compartida”. Per exemple, tots dos van presentar ahir les propostes del grup sobre seguretat. Andreu ha declinat valorar quin pot ser el seu paper en la candidatura.

Candidata per tercera vegada, Sílvia Paneque (PSC) “fa camí”. Fa un any que es prepara per a la contesa electoral, amb actes als barris, com ahir en el mercat setmanal de Can Gibert o amb trobades sectorials. “Amb el temps he après a centrar-me en el que puc fer i no pas en el que pugui passar”, en relació amb el fet que el que passa a Junts podria afavorir la resta d’aspirants.

ERC va ser el primer a començar la cursa electoral. Quim Ayats repetirà de candidat. “Volem fer un pas més i estem disposats a assumir el lideratge de la ciutat.” Ayats va fer ahir una visita a l’Escola Universitària de Música Avançada i So (Eumes), a la Marfà. El 2019, ERC va ser la quarta força. Té 4 regidors, dos menys que Guanyem i el PSC (6) i cinc menys que Junts (9).

Mercè Garcia (Junts), interès per fer el pas

Mercè Garcia, militant de Demòcrates per Catalunya i inscrita a Junts, ha reconegut que es planteja presentar-se en el procés que s’obrirà per ocupar la plaça d’alcaldable, ara vacant, després de la renúncia d’Assumpció Puig. Garcia, economista, auditora i membre de Girona Vota, va formar part de la llista de CiU el 2015, amb Carles Puigdemont al capdavant, i de la del 2019, amb Marta Madrenas. També va ser la número 18 de Junts a Girona en les eleccions al Parlament del 2021.

Garcia ha explicat que treballa en el llibre La Girona del 2050, juntament amb l’empresari i escriptor Josep Campmajó. En la seva elaboració ha pogut conèixer encara més la ciutat –explica– després d’haver fet més d’un centenar d’entrevistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia