Medi ambient

Decauen una part de les restriccions per evitar focs

La millora de les condicions meteorològiques permet rebaixar el pla Alfa al nivell 2, però no es poden fer barbacoes ni tirar petards a 29 comarques

Els espais naturals poden obrir els accessos

El Departament d’Interior ha desactivat, aquesta mitjanit, el nivell 3 del pla Alfa de perill extrem d’incendi per la previsió de la millora de les condicions meteorològiques. D’aquesta manera, han decaigut les restriccions que han tingut aquest cap de setmana 249 municipis de 23 comarques de Catalunya i que han implicat que estaven prohibides totes les activitats amb risc d’incendi forestal, incloent-hi els treballs al bosc i la caça. També han estat tancats els accessos a vuit espais naturals. No obstant això, el pla Alfa continua vigent, però es rebaixarà al nivell 2 per risc alt o molt alt d’incendi a 29 comarques.

Això significa que els vuit espais naturals amb els accessos tancats –Montserrat, Montsant, Garraf-Foix, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montmell, Prades, Tivissa-Vandellòs i Cardó-Boix– ja poden reobrir avui i que també decauen les restriccions que implica el nivell 3 del pla, que prohibeix totes les activitats amb risc d’incendi forestal.

Interior ha desactivat el nivell 3 per la baixada de les temperatures, l’augment de la humitat relativa amb l’entrada de vent de marinada i la previsió de pluges. En alguns punts de Catalunya, ja ha plogut amb intensitat en les últimes hores i el Servei Meteorològic de Catalunya té activat un avís de situació de perill per intensitat de pluja fins avui, amb afectació local sobretot a les comarques del nord-est. Els últims dies, les temperatures han estat molt altes i en alguns sectors s’han superat els 40 graus, a més d’humitats relatives molt baixes.

A partir d’avui, es mantindrà el nivell 2 a 29 comarques. El nivell 2 correspon a un risc alt o molt alt d’incendi i és menys restrictiu, tot i que les activitats amb risc continuen suspeses en algunes condicions o bé regulades de forma estricta. És el cas de barbacoes, correfocs i altres activitats amb pirotècnia. En qualsevol cas, els Agents Rurals demanen prudència i no abaixar la guàrdia.

Un altre dia d’ensurts

Les altes temperatures van continuar, ahir, donant ensurts al territori català. Al migdia, els Bombers van haver de treballar en un foc al marge de la riera de Cerdanyola del Vallès, però es va donar per controlat passades les dues. El telèfon 112 va rebre 274 trucades alertant del foc, visible des de la C-58 i des de l’Ikea de Sabadell. També es va haver de sufocar un incendi pròxim a la urbanització de Can Traver de Bigues i Riells. El foc va començar en una zona de matolls pròxima a l’avinguda del Castell de Montbui i va afectar els jardins de cases pròximes. A la finca més afectada hi havia sis furgonetes i diversos vehicles que les flames van calcinar.

Ahir, també es va saber que la Generalitat havia enviat un helicòpter bombarder i un avió de vigilància i atac per ajudar en les tasques d’extinció de l’incendi forestal que afecta el terme municipal d’Isàvena, a Osca. El govern català respon així a la petició d’ajut del president de l’Aragó, Javier Lambán, amb qui hi ha hagut enfrontaments polítics arran dels Jocs d’Hivern.

LA XIFRA

29
comarques
continuen tenint el nivell 2 del pla Alfa de prevenció d’incendis forestals activat des d’avui.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia