Societat

Identificaran llocs insegurs per a les dones a Girona

El mapa de la ciutat en clau de gènere serà “una eina viva” que s’anirà actualitzant, segons anuncia Madrenas

L’Ajuntament de Girona crearà una aplicació perquè les dones geolocalitzin els espais de la ciutat on se senten més insegures i n’expliquin la causa. L’objectiu, segons ha explicat l’alcaldessa, Marta Madrenas, a l’ACN és saber quins són “els llocs i motius concrets” que els transmeten aquesta sensació, detectar si és compartida per altres dones i actuar per posar-hi remei. Entre les mesures per corregir la inseguretat en els llocs assenyalats, Madrenas apunta la millora de la il·luminació, la creació de parades d’autobús a demanda o el canvi d’espais d’aparcament per evitar que estrenyin la vorera. L’aplicació serà una peça clau del futur mapa de seguretat en clau de gènere que l’Ajuntament està dissenyant. “Serà una eina viva, consultable en línia, que s’anirà actualitzant i que ens permetrà prioritzar les actuacions per corregir la sensació d’inseguretat”, ha avança l’alcaldessa.

Per tal de dibuixar el mapa, l’Ajuntament creuarà dades policials amb altres d’estadístiques recollides per la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (la UMAT). Però sobretot necessitarà la participació ciutadana. Per això l’alcaldessa defensa l’aplicació mòbil, amb l’objectiu de recollir totes les aportacions possibles. La col·laboració de les dones mateixes permetrà saber quins carrers són massa foscos, si en alguns la llum falla, si una vorera és massa estreta o hi ha tants cotxes aparcats que provoca desassossec, va posar com a exemples Madrenas, que admet que hi pot haver moltes causes que generin intranquil·litat, i més encara de nit.

L’aplicació permetrà introduir les dades de manera anònima, i l’Ajuntament les analitzarà per identificar les zones sobre plànol i decidir què hi cal fer. “Si unes quantes dones coincideixen que a cert lloc se senten insegures, allà és on actuarem primer”, va avançar. Les solucions no se centraran a intensificar la presència policial, sinó que es vol impulsar canvis urbanístics o de mobilitat: “Reforçar el patrullatge serà difícil, perquè els fets delictius passen arreu de la ciutat.”

La intenció de l’Ajuntament és tenir enllestit el mapa a finals d’aquest any, però l’alcaldessa admet que la normativa és un entrebanc. Cap de les plataformes tecnològiques de què disposa la UMAT no té les prestacions requerides, i l’Ajuntament haurà de contractar una empresa externa perquè creï l’aplicació, cosa que allargarà els terminis. “Als ens públics, la contractació és horrible”, critica Madrenas, que opina que “cal modificar el sistema urgentment, perquè allò que una persona pot fer en un mes, a l’administració li’n costa vuit o nou de tràmits”.

Pioners en el permís menstrual

El nou mapa de seguretat s’emmarca dins les polítiques feministes que impulsa el govern de Madrenas. Fa un any, l’Ajuntament de Girona va ser pioner en l’aprovació del permís menstrual per a les seves treballadores, que des del juny del 2021 disposen de vuit hores al mes, que han de recuperar en un màxim de tres mesos, per si pateixen dolor o malestar per la regla. Des de la implantació del permís, sis treballadores han sol·licitat acollir-s’hi en vuit ocasions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia