Salut

Fer esport d’alta intensitat danya les artèries

Ho conclou un estudi de l’hospital Clínic, que aposta pels beneficis de fer exercici de forma moderada

Un estudi en models animals de l’hospital Clínic de Barcelona conclou que l’exercici físic d’alta intensitat danya les artèries aorta i caròtide, dilatant-les i incrementant-ne la rigidesa, efectes que contrasten amb els coneguts beneficis de l’exercici moderat. El cardiòleg de l’hospital Clínic i cap del grup Idibaps arrítmies i activitat física, Eduardo Guasch, explica: “No disposem de gaires dades, la qual cosa dificulta establir una relació de causa-efecte, pel risc de biaix i la possibilitat de factors de confusió.”

No obstant això, sembla que les patologies coronàries augmenten la seva prevalença “en aquelles persones que corren maratons o practiquen esports extrems o d’alta intensitat durant molts anys”, diu Guasch, i afegeix: “Però no sabem per què passa això.” Ell i el seu equip han publicat l’estudi a la revista Journal of the American College of Cardiology - Basic to Translational Science, en una recerca en la qual també han participat científics de la Universitat de Barcelona, de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya i de l’hospital Sant Joan de Déu.

L’estudi es va dur a terme en un model animal per poder controlar la intensitat de l’exercici durant llargs períodes de temps. Les rates mascle emprades en els experiments es van dividir en tres grups, el primer dels quals va seguir un règim d’exercici moderat, que reproduïa un estil de vida actiu, mentre que el segon va ser sotmès a una rutina de molt alta intensitat, similar a la dels esportistes extrems. El tercer grup d’animals, el sedentari, va romandre dins de les gàbies, sense fer gens d’exercici.

D’acord amb els resultats i en comparació amb un estil de vida sedentari, l’exercici físic d’elevada intensitat dilata i incrementa la rigidesa de les artèries aorta i caròtide, i també augmenta la rigidesa de les cèl·lules i afavoreix la ruptura de les làmines elàstiques de les parets dels vasos sanguinis. “Aquests efectes no s’observen en el cas de l’exercici moderat”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia