Societat

Reclamen més espais en els jutjats per evitar el contacte entre dones i agressors

Un informe de l’advocacia catalana enviat al TSJC i Justícia lamenta que no es garanteixi la intimitat i la dignitat de moltes víctimes

Un informe del Consell de Col·legis de l’Advocacia de Catalunya (CICAC) denuncia que bona part dels edificis judicials del país no garanteixen una bona atenció a les víctimes de violència masclista. Així, dels 49 partits judicials, hi ha almenys 13 seus judicials sense espais específics habilitats, i set més amb espais poc adequats. La resta, 29, amb més o menys condicions, tenen espais raonablement satisfactoris per a les víctimes. També hi ha diferències, dins del mateix partit judicial, segons si és un jutjat especialitzat, un jutjat ordinari o el jutjat de guàrdia. L’informe, al qual ha tingut accés l’ACN, s’ha traslladat al Departament de Justícia i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

En alguns llocs on sí que hi ha espais específics per a les víctimes hi ha el problema que només és apte per a una víctima, i la intimitat es dificulta si hi ha més d’una denunciant simultàniament.

Sovint la manca d’espai fa que víctima i agressor, o els seus acompanyants, es puguin trobar als passadissos, sales d’espera, replans o recepció. Quan es vol preservar una mica la intimitat de la víctima se la sol tancar en una habitació petita, un arxiu o un cubicle, cosa que encara la revictimitza més, perquè no té llibertat de moviments. Molt sovint són els funcionaris qui intenten evitar el contacte visual entre denunciant i denunciat. En canvi, l’agressor, si no està arrestat, es pot moure lliurement per bona part del jutjat.

Jutjats afectats

L’informe, d’onze pàgines, analitza els espais per a les víctimes de violència de gènere dels partits judicials, i afirma que no tenen dependències específiques habilitades com a sales d’espera per a les víctimes denunciants els següents jutjats: Blanes, Cervera, Esplugues de Llobregat, Falset, Martorell, Rubí, Sant Feliu de Llobregat, Santa Coloma de Farners, Solsona, Tarragona, Tremp, Valls i Vielha.

Els jutjats de Badalona, Cerdanyola del Vallès, Figueres, Lleida, Mollet del Vallès, Reus i Sabadell tenen els espais però no reuneixen les condicions necessàries per protegir adequadament la intimitat i dignitat de les víctimes.

A la Ciutat de la Justícia de Barcelona hi ha una sala tancada, només amb cadires, però totes les denunciants estan allà dins i no hi ha prou intimitat. Al mateix complex judicial però a l’Hospitalet de Llobregat, es dona una situació similar, però la sala no està ni tancada.

És una “vergonya”

En declaracions a l’ACN, el degà del Col·legi de Figueres i president del CICAC, Joan Ramon Puig, explica que en l’àmbit penal sempre s’ha posat interès en preservar els drets dels investigats i s’han oblidat sovint els drets de les víctimes, que es poden haver sentit “desvalgudes”. L’Estatut de la víctima del 2015 pretenia arreglar això, però ell calcula que se n’aplica una cinquena part. “Ens hauria de caure la cara de vergonya”, ha etzibat. Admet que això passa amb totes les víctimes de tot tipus de delictes, però demana ser especialment curós en el cas de les més vulnerables, com les de violència de gènere o els menors d’edat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia