Societat

El Govern actualitza el protocol per abordar les punxades als espais d’oci

Investiguen un nou cas de punxada en un local d’oci nocturn a Girona

La consellera Tània Verge fa una crida a la calma

Els Mossos d’Esquadra estan investigant un nou cas de punxada a una noia en un local d’oci nocturn de Girona. La possible víctima va acudir ahir divendres a la nit al servei d’urgències de l’Hospital Josep Trueta explicant que estava atordida des de la nit anterior i que podria haver estat punxada amb algun tipus de substància. Un metge forense es va desplaçar a l’hospital, va fer diverses analítiques a la noia i –a l’espera dels resultats- la policia catalana indaga sobre aquest nou cas. Fins ara, a Catalunya s’han denunciat 17 casos de punxades: 12 a Lloret de Mar i 5 a Barcelona. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge , ha fet una crida a la calma i ha anunciat que el Govern actualitza els protocols per atendre les víctimes.

“Davant les punxades ocorregudes en espais d’oci, el Govern fa una crida a preservar la calma i posar en pràctica la cura col·lectiva”, ha assenyalat Verge en un fil a Twitter. La consellera d’Igualtat i Feminismes també informa que la Generalitat ha decidit actualitzar els protocols sanitaris per atendre adequadament les persones afectades i així donar una resposta “coordinada, integral i eficient” a la problemàtica generada, i igualment ha recordat que s’ha intensificat la vigilància policial arreu de Catalunya. “Si has notat una punxada: fes cas de les teves sensacions, demana suport a les teves amistats o espais habilitats. Evita anar a casa directament i acudeix a un centre sanitari acompanyada. I en cas d’emergència sanitària o policial, truca al 112”, són les tres principals recomanacions de Verge.

En paral·lel, la consellera d’Igualtat i Feminismes reclama responsabilitat a l’hora d’informar sobre els fets i així preservar la llibertat sexual i no contribuir a crear “un clima de terror sexual”. “Calen missatges informatius però no alarmants, amb cura, sense morbo i sense responsabilitzar les víctimes”, ha sentenciat Verge, que igualment ha apuntat que en els 17 casos de punxades que s’han denunciat a Catalunya “no s’han produït agressions sexuals”. Totes s’han produït a l’entorn de l’oci nocturn quan les víctimes estaven de festa a Lloret de Mar i Barcelona. Les víctimes són setze noies i un noi. Una d’elles va aconseguir evitar que la punxessin.

Què fer davant la sospita?

Pel que fa a l’abordatge, si s’intueix que es pot haver produït una punxada, el protocol subratlla la importància de fer cas de les sensacions de la persona afectada, i de demanar o oferir suport. Recomana evitar anar a casa directament i dirigir-se a un centre sanitari al més aviat possible. A més destaca que les víctimes preferiblement han d’anar acompanyades a fer-se les proves pertinents.

El centre sanitari haurà de seguir,d’entrada, el protocol de punxada accidental. A continuació caldrà valorar l’activació del protocol de profilaxi postexposició a VIH, una intervenció que cal realitzar durant les primeres 72 hores posteriors a la punxada.

El document aprovat aquest divendres actualitza el protocol existent i estableix la necessitat de fer una anàlisi toxicològica com més aviat millor. En cas que se sospiti que hi ha pogut haver una agressió sexual, s’activarà el protocol d’atenció a agressió sexual recent. Tot i això, el Govern recorda que entre els casos de punxades detectades a Catalunya fins al 29 de juliol, no s’ha tingut coneixement de cap tipus de fet delictiu posterior, tampoc violències sexuals.

Acompanyament a la víctima i denúncia de la punxada

En cas que es consideri oportú, el centre sanitari proporcionarà suport psicològic a la persona afectada. A més, qualsevol persona que rebi una punxada té a la seva disposició tota la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes i LGBT-fòbiques, present arreu de Catalunya .Les persones afectades per una punxada poden dirigir-se a les comissaries dels Mossos d’Esquadra per tramitar una denúncia.

El nou protocol recull un conjunt de recomanacions per als ens locals i comarcals i per als mitjans de comunicació. Als primers, els demana reforçar les estratègies de prevenció en els espais d’oci, i millorar la coordinació amb tots els agents implicats. Pel que fa als mitjans, es recorda que cal informar sense crear alarma social, respectant el dret a la intimitat de la persona afectada i del seu entorn.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia