Salut

Afegir un nou antiviral al tractament contra la covid podria reduir un 30% la mortalitat en pacients ingressats

Hospital Germans Trias i Pujol ha liderat l’estudi d’àmbit mundial a l’Estat

Un estudi mundial liderat a l’Estat per l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelonès) ha demostrat que afegir un nou antiviral al tractament actual contra la Covid-19 podria reduir un 30% la mortalitat en pacients ingressats.

Segons l’estudi, que publica aquest divendres la revista ’The Lancet Respiratory Medicine’, incorporar l’anticòs monoclonal tixagevimab/cilgavimab al tractament estàndard actual de la Covid-19, amb remdesivir i desametasona, disminuiria la mortalitat en pacients en estadis greus de la malaltia previs a l’ingrés a l’UCI.

Aquest assaig clínic de fase 3, fet amb pacients hospitalitzats amb diferent gravetat però que no requerien UCI, ha demostrat que aquesta estratègia és segura i, encara que no escurça el període de recuperació dels pacients, sí rebaixa un 30% la mortalitat, sobretot en aquells pacients més greus.

El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol i investigador de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Roger Paredes, és també el coordinador a Espanya de la plataforma d’assajos clínics de pacients hospitalitzats per Covid-19 anomenada ACTIV-3: Therapeutics for Inpatients With COVID-19 (TICO), finançada pels National Institutes of Health (NIH) dels EUA.Aquesta plataforma compta amb la participació d’hospitals de tot el món, entre ells cinc de Catalunya (Hospital Germans Trias, al Clínic, Arnau de Vilanova de Lleida, Hospital del Mar i Hospital Vall d’Hebron) i tres de Madrid (Gregorio Marañón, La Paz i Clínic San Carlos).

En concret, l’assaig va avaluar el potencial d’una dosi intravenosa única d’aquest anticòs en persones hospitalitzades, que no es trobaven a l’UCI, a les quals també se’ls administraven d’altres fàrmacs ja aprovats i utilitzats de forma rutinària, com el remdesivir o la dexametasona.

Segons Paredes, encara que els resultats no van demostrar una millora significativa de les taxes de recuperació, aquesta nova estratègia sí va portar a una reducció clínicament rellevant d’un 30% de la mortalitat, sobretot en pacients més greus que necessitaven concentracions d’oxigen més elevades o ventilació mecànica no invasiva.

A més, a diferència d’anteriors estudis amb altres anticossos monoclonals que perdien eficàcia enfront d’òmicron, la variant predominant actualment, la combinació de tixagevimab/cilgavimab mantindria la seva capacitat de bloquejar aquesta variant del virus en les dosis administrades.

L’estudi s’ha dut a terme a vuitanta centres d’arreu del món i, a Espanya, va comptar amb la participació de 150 persones ingressades en planta convencional i en unitats de semicrítics: 75 a l’Hospital Germans Trias i 75 més a d’altres hospitals.

Paredes ha destacat que incloure un gran i divers nombre de pacients de tot el món és un dels punts forts de l’assaig, que suggereix que els resultats serien àmpliament generalitzables al no observar-se diferències en la seva eficàcia o seguretat segons la comorbilitat, estat immunodeprimit, o l’estat de vacunació dels pacients.

L’assaig clínic s’ha fet en coordinació amb l’FDA i l’Agència Europea del Medicament, que avaluaran la possibilitat que aquest fàrmac es converteixi en un nou tractament addicional per la covid en els propers mesos.

“Tot això ens demostra que alguns anticossos monoclonales, afegits al tractament habitual amb remdesivir i dexametasona, podrien contribuir a reduir la mortalitat per Covid-19, sobretot als pacients més greus. Des de la comunitat científica estem avançant cap a l’ús de tractaments antivirals combinats amb l’objectiu d’aconseguir frenar el virus pel màxim nombre de vies possibles”, ha resumit Paredes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA