Societat

El govern cedirà un edifici en desús a l’Ajuntament de Girona

Les dues parts acorden que l’antiga seu territorial de Justícia sigui d’ús de les entitats de la ciutat i per a formació de joves

La Generalitat tramita que el xalet de Sant Narcís passi a ‘ser’ de titularitat municipal per un període llarg

La Generalitat de Catalunya cedirà un edifici en desús de Girona a l’Ajuntament. Segons fonts del departament, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró (Junts), ha autoritzat l’inici de la tramitació de l’expedient perquè l’antiga seu de Justícia a Girona, a l’avinguda Sant Narcís, sigui d’ús municipal per un període llarg.

L’edifici, conegut popularment com a xalet de Sant Narcís, no té cap funció des de fa una dècada. Està assignat a Drets Socials, segons havia confirmat la Generalitat fa uns mesos. Recentment, però, un acord entre departaments ha fet que ara el Departament d’Economia, on està adscrita la direcció general de Patrimoni de la Generalitat, hagi desencallat l’inici de la cessió.

Mutació demanial

La Generalitat preveu cedir la titularitat de la finca, de dos pisos i amb un pati, a través de la figura jurídica de la mutació demanial. Fonts d’Economia i Hisenda detallen que, com a bé de la Generalitat, l’edifici serà cedit a una altra administració. Les negociacions entre les dues parts podrien concretar-se en una cessió per 40 anys. La reclamació de la cessió de la finca de Sant Narcís era un dels punts de l’acord entre Junts i Guanyem del 2019 per tirar endavant el pressupost municipal del 2020.

La figura de la mutació demanial té allunyat l’Ajuntament d’Adif en relació amb un altre punt candent de Girona: la reforma de la plaça Espanya. El projecte de reurbanització està pactat entre les dues bandes, però no hi ha entesa a l’hora de canviar titularitats de places i espais de la ciutat i definir qui assumeix el cost de les obres. El procés s’allarga des de fa més de cinc anys, quan va entrar en funcionament la nova estació d’autobusos.

L’Ajuntament té diagnosticades algunes necessitats a Sant Narcís. El centre cívic, a la plaça de l’Assumpció, s’ha fet petit i algunes de les seves activitats s’han de fer en altres punts. A més, amb la finca de l’avinguda Sant Narcís, el consistori podria esponjar cursos de formació del Servei Municipal d’Ocupació (SMO) adreçats a joves, a tocar de Can Gibert.

L’ús de la finca, de 449 m², és una reclamació de fa molts anys de la mateixa associació de veïns de Sant Narcís. Els usos previstos estarien desvinculats de Drets Socials i també serien per a la ciutadania i les entitats. Anys enrere, la Generalitat havia estudiat la possibilitat que el xalet fos un centre d’emergència per a menors no acompanyats, cosa que desagradava als residents del barri.

Un ‘no’ que serà ‘sí’

Al mes de març, l’alcaldessa, Marta Madrenas (Junts), deia que la Generalitat havia acceptat “finalment” negociar per l’ús de l’edifici, des de l’arribada de Giró al departament. De fet, la batllessa va rebre el conseller a l’ajuntament el 23 de setembre de l’any passat. En aquella trobada, hi havia altres regidores de l’equip de govern, de Junts i ERC.

Fa gairebé quatre mesos, l’alcaldessa de Girona considerava que el canvi de posició de la Generalitat era tot un avenç, tenint en compte que havia demanat la cessió de l’edifici a l’anterior govern de la Generalitat –deia– i no se n’havia sortit. “M’han dit sempre que no.”

Madrenas, en el càrrec des del gener del 2016, havia fet la sol·licitud a l’anterior conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès (ERC), l’actual president de la Generalitat. Ara el no es transformarà en un , probablement abans de finals d’any.

LA XIFRA

449
metres
quadrats fa el xalet de Sant Narcís, al barri del mateix nom. Està en desús des de fa més d’una dècada.

LA DATA

23.09.21
Va ser
el dia que l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va rebre el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró.

Un dels divuit immobles llogats

L’antiga seu de Justícia (el xalet de Sant Narcís) és un dels locals pels quals la Generalitat va pagar el lloguer quan no tenia la seu centralitzada, a l’antic hospital Santa Caterina. L’agost del 2020, la delegació de la Generalitat a Girona xifrava en 1,4 milions d’euros anuals el lloguer de divuit immobles per situar-hi dependències del govern fins que no s’hi va traslladar.

La nova seu de la Generalitat a Girona és operativa des del 17 de juny del 2010. L’edifici que cedirà el govern a l’Ajuntament havia estat seu de serveis de Justícia, igual que un immoble al carrer Riu Güell i avinguda Josep Tarradellas. La Generalitat també havia llogat espais a l’avinguda Sant Francesc per a Agricultura, Ramaderia i Pesca, al carrer Eiximenis per a Treball i Indústria, i a la Gran Via Jaume I per a Medi Ambient i Habitatge, entre molts altres departaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia