Societat

La doble via de creixement dels casos de covid

L’augment de positius entre els majors de 60 fa pujar un 30% en una setmana les visites al CAP

Els analistes temen una àmplia circulació silenciosa entre els més joves

A mesura que les últimes variants d’òmicron guanyen terreny, els contagis per SARS-CoV-2 també es fan cada cop més habituals al país. Salut ha constatat un augment de casos en les últimes setmanes i un accelerament encara més intens els últims dies. Els experts ho atribueixen a la major presència de les variants BA.4 i BA.5, que tenen més facilitat per escapar-se de la immunitat natural o induïda i, per tant, són més transmissibles. “La previsió és que la incidència pugi encara més en les pròximes setmanes, però amb poca afectació al servei assistencial”, adverteix la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Els experts del Biocom constaten que “la positivització s’ha enfilat ràpidament per sobre del 25%” i aquest valor és encara més elevat en persones d’entre 60 i 80 anys, mentre que “els casos en la població més jove es troben infradetectats, ja que el percentatge dels que tenen pocs símptomes és més elevat”.

Els analistes de la UPC conclouen que es tracta de “males dades” perquè el canvi d’evolució de la transmissió ja s’ha fet notar a l’atenció primària “amb un augment setmanal del 30% en les visites” i també amb més pressió als hospitals.

Segons les últimes dades oficials de Salut, els positius diaris s’han elevat a més de 2.200 en l’última setmana i això ha fet que es tornin a superar els 1.500 hospitalitzats amb la infecció activa, ja que la taxa d’ingressats amb covid fa deu setmanes que augmenta. També creix el nombre de pacients crítics per culpa de la covid, que ja són 40, set més que en l’últim recompte.

Nou sistema de control

Des que es van deixar de fer tests de manera massiva, el dibuix de la situació epidemiològica al país corre el risc evident de ser esbiaixat. Per posar-hi remei, Salut ha activat ja el nou sistema d’informació per a la vigilància d’infeccions, que recull unes 300 mostres setmanals representatives del que passa al conjunt del territori. D’acord amb les primeres dades que ha ofert el seu web oficial , actualment la meitat de les infeccions respiratòries detectades al país corresponen a caso de covid, gairebé un 10% més que fa quinze dies, mentre que el rinovirus suposa un 15% i la grip ja recula (4%).

Segons els càlculs d’aquest nou sistema, la incidència acumulada de covid en l’última setmana ha estat de 309 casos per 100.000 habitants, una xifra clarament més alta que els 196 que compta Dadescovid.cat .

La secretària de Salut Pública defensa que el nou sistema és prou robust per seguir la covid i també les noves infeccions que puguin arribar en un futur. A partir d’ara, però, les seves dades es faran esperar una mica més: només farà una actualització setmanal, els dimarts, amb les dades de l’anterior setmana natural.

LA XIFRA

309
casos
setmanals per cada 100.000 habitants és la taxa d’incidència de covid que calcula el nou sistema.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Entitats i plataformes es manifesten demà contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA