Administracions

Les institucions del Pirineu veuen bé amb matisos deixar en suspens el procés

Els consells del Ripollès i el Berguedà diuen que primer cal conèixer a fons el projecte

El de la Cerdanya mostra sorpresa i a l’Aran insisteixen que no cal

Els representants de les institucions del Pirineu català veuen amb bons ulls que s’aturi la consulta sobre els Jocs Olímpics d’hivern amb l’argument que no s’ha concretat ni la candidatura ni el projecte. El president de l’ens ripollès, Joaquim Colomer, insisteix que és una consulta innecessària. “El govern ja té prou eines per determinar la posició del territori, i són les diputacions, els consells comarcals i els ajuntaments”, va indicar. A més, va dir que els 1,3 milions d’euros que costarà aquesta consulta s’haurien de destinar al territori pirinenc en habitatge per a joves i gent gran, per posar només un exemple. “No som un parc temàtic”, va sentenciar. Colomer va defensar que el Pirineu té infraestructura suficient per tirar endavant els Jocs i per presentar una candidatura que reflecteixi què vol el territori, sense estar condicionats per Aragó. En aquest mateix sentit, també es va pronunciar l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell. L’alcaldessa de Ribes de Freser, Mònica Sanjaume, va dir que veia bé que s’aturés la consulta i va reclamar que, quan es faci, sigui amb pregunta única per a tot el Pirineu.

En declaracions a l’ACN, el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia, es va manifestar sorprès per l’anunci del govern i va lamentar que no se’ls hagi tingut en compte a l’hora de prendre aquesta decisió. El president d’Empresariat Cerdanya, Francesc Armengol, va afirmar que aquesta aturada podria “reforçar” la candidatura i pensa que és “prudent i coherent”, tenint en compte que, en cas contrari, la població aniria a votar sense tenir informació. I l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, va reclamar que no hi hagi tants girs de guió i que es mantingui el preacord de la candidatura per “lleialtat institucional”. 

D’altra banda, el president del Consell del Berguedà, Josep Lara, entén la decisió del govern. “Realment, conec poc el projecte i soc el president del Consell Comarcal i l’alcalde de Guardiola de Berguedà, dos territoris molt propers als llocs on es faran els Jocs.” L’alcalde de Berga, Ivan Sánchez, que s’ha mostrat contrari a la celebració dels Jocs des del principi, celebra l’ajornament de la consulta, i la de Solsona, Judit Gisbert, afirma que tenen “plena confiança” en el govern i veu bé l’ajornament.

A la Val d’Aran, l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano, va insistir que tant Ajuntament de Vielha com el Conselh Generau, del qual és vicepresident i conseller de Turisme, han manifestat sempre el seu desacord amb la consulta.

Marxa enrere i submissió

La plataforma Stop Jocs considera que amb l’ajornament el govern fa “marxa enrere” i demostra “l’absència d’un projecte amb la candidatura olímpica i, el que és més greu, la falta d’un projecte de futur per al Pirineu”. Així mateix, acusa l’executiu de “continuar submís” a les demandes del Comitè Olímpic i del govern espanyol i avisa que el COI “no donarà mai els Jocs d’hivern al Pirineu” per la falta d’“acord polític” i de “pau social”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia